Nijerya seçimine İstanbul imzası

Nijerya seçimine İstanbul imzası

Nijerya'da 2010'dan beri ülkenin başında olan ismi indirmek için kurulan ittifakın kampanyası İstanbul'dan yönetiliyor.

Nijerya bu hafta sonu kritik bir seçim yapacak. 2010’dan beri ülkenin başında olan Goodluck Jonathan’ı devirmek için muhalefet ittifak kurdu. APC adlı ittifakın ‘Yeni Nijerya’ başlıklı seçim stratejisindeİstanbul merkezli KA Araştırma önemli bir rol üstlendi

Vatan'ın haberine göre Nijerya Boko Haram tehdidi nedeniyle 6 hafta ertelenen genel seçimlerde bölgenin kaderini de derinden etkileyecek bir tercihe imza atacak. Bu seçimde Bülent Kılınçarslan tarafından İstanbul’da kurulan KA Araştırma şirketi kimsenin bilmediği çok önemli bir rol üstlendi. Nijerya tarihinde ilk kez ülkede değişik yelpazeden 4 muhalif hareket bu seçimlerde Devlet Başkanı Goodluck Jonathan’ı devirmek için APC adı altında birleşti ve yaptıkları kongrede Nijerya’nın eski lideri olan Muhammedu Buhari isimli emekli generali Jonathan’ın karşısına çıkarma kararı aldı. APC kurulurken ülkede tek adam iktidarı kuran Jonathan’a karşı güçlü bir kampanya yürütmek için Obama’nın başarılı seçim kampanyasında da yer alan Amerikan AKPD isimli şirketle anlaşıldı. AKPD de daha önce dünyanın değişik yerlerinde beraber çalıştığı Kılınçarslan’ın Türk şirketi KA Araştırma’dan seçmenin nabzını tutmak için yardım istedi.
 
Slogan ‘Değişim’ hedef ‘Yeni Nijerya’ 
 
Kılınçarslan ve ekibi 1.5 yıl süreyle Nijerya’da 37 bölgede anket ve araştırma faaliyetlerine imza attı. 800 kişilik Nijeryalı ekip ülkede ayak basmadık yer bırakmadı ve seçmenin gerçek taleplerini öğrenmek için onlarca araştırmaya imza attı. Bu araştırmalarda 44 milyon Nijerya seçmeninin öncelikli sorununun işsizlik ve yolsuzluk olduğu belirlendi. Bunun üzerine aynı Obama’nın kampanyasında olduğu gibi ‘Change’ (Değişim) sloganı ön plana çıkarılan afişler hazırlandı. Afişler ülkenin dört bir yanında ve sosyal medyada paylaşıldı. Ayrıca ‘Yeni Nijerya’nın yol haritası’ isimli 20 sayfalık bir manifesto hazırlandı. İşsizlik, yolsuzluk, eğitim, tarım ve konut alanında izlenecek politikalar halka anlatıldı. 21 bin 91 kişiyle yapılan ülke tarihinin en geniş kapsamlı anketinde de Buhari’nin APC’si Jonathan’ın liderlik ettiği PDP karşısında 5-6 puana yakın bir farkla önde olduğu tespit edildi. Ancak bu faaliyetler Nijerya’da deprem etkisi yarattı.
 
Voodoo büyüsü suçlaması
 
Hükümet, muhalifleri ‘Voodoo büyüsü yapmakla’ dahi suçladı. Jonathan, Buhari’nin iktidarını salladığını görünce muhalif adayı gözaltına aldırmak ve diskalifiye edilmesini sağlamak için türlü yöntemlere başvurdu. Hatta ülkenin güneyindeki Boko Haram tehdidi bahane edilerek seçim ertelendi. Nijeryalılar yarın hile karıştırılmasından büyük endişe duyulan seçimde sandık başına gidiyor. APC ve Buhari seçimden galip ayrılırsa Nijerya siyasetine İstanbul damgası vurulmuş olacak.
 
“Hükümeti kızdırdık”
 
Kılınçarslan Vatan gazetesine izledikleri stratejiyi şöyle anlattı: Dünyada son dönemde bir trend var. Bütün ülkelerde bir ikiye bölünmüşlük söz konusu. Bunu Türkiye’de de yaşıyoruz. ABD’de ve Batı Avrupa’da da bu durum geçerli. Eğer bir ülkenin siyasetinde çok parti varsa bir parti seçimleri alıp götürüyor ve ülkede gerginlikler çıkıyor. Ancak ikili bir yapı söz konusu olduğunda durum farklı oluyor, siyasi yarışlara denge geliyor. Nijerya’da muhalefeti bir araya getirmek bunun için önemliydi. APC fikri ülkenin kaderini değiştirebilir. Ancak çalışmamız hükümeti tabi ki rahatsız etti. Birçok yerde anketörlerimiz gözaltına alındı. Jonathan’in partisi PDP de bizimle çalışmak istedi ama bunu kabul edemezdik.