Normal doğuma devlet teşviği geliyor !

Normal doğuma devlet teşviği geliyor !

Ağrısız normal doğuma devlet desteği geldi..

SGK’lı bir hasta, özel hastanelerde ‘epidural’ olarak da bilinen bu yöntemle normal doğum yapan hastadan en fazla 2 kat fark istenecek.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre son dönemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun sezaryen ile ilgili açıklamalarının ardından dün Resmi Gazete’de yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki (SUT) değişikliklerle doğum konusunda kritik bir düzenleme yapıldı. Yeni uygulamalar arasında epidural anestezi ile doğum da yer alıyor.

Sağlık bakanlığı’nın bu yöntemle yapılan normal doğumu destekleme yönündeki talebinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu da (SGK),  mevzuatı değiştirdi. Bugüne kadar SGK’lı hasta, özel hastanede epidural anestezi ile doğum yaptığında hastane 3 kata kadar fark ücreti alabiliyordu. Bundan sonra SGK’lı hastadan 2 kattan fazla fark istenemeyecek.

Diğer düzenlemeler ise şöyle:

Özellikle kanser gibi kronik hastalıklarda hastanede bakım yapılabilecek. Bu uygulamadan yaşlı, psikolojik desteğe ihtiyaç duyan ve kronik hastalığı olanlar yararlanabilecek. Bu hastaların hastanedeki bakım ücreti de, SGK tarafından ödenecek. Palyatif hasta bakımı adını taşıyan bu düzenlemenin pilot uygulamasının kısa süre içinde Türkiye geneline yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

 

İLAÇ HAZIRLAMA KAPSAMDA

Son dönemde kemoterapi tedavilerinde aksaklıklar yaşandığı yönündeki haberlerin ardından bu alanda da adım atıldı. Kanser hastaları için robotik sistemle ilaç hazırlama ve uygulama üniteleri geri ödeme kapsamına alınıyor. Kanser cerrahisindeki bazı ameliyatlar için SGK tarafından ödenen fiyatlar artırıldı. Böylece hastanelerin bu işlemleri yapmaları kolaylaştırılarak yaşanan hasta mağduriyetlerinin önüne geçilmesi, ayrıca hastanelerde çalışan hekimlerin bu konuya yönelmeleri amaçlanıyor.