Nükleer santralde sızıntı paniği

Nükleer santralde sızıntı paniği
Güncelleme:

Fukuşima nükleer santralinin, okyanusa radyasyon sızdırdığı tespit edildi.

Japonya'da Mart 2011'de yaşanan yıkıcı depremde ağır hasar gören Fukuşima nükleer santralinin, okyanusa radyasyon sızdırdığı tespit edildi. Santraldeki radyasyon oranı ise normalin 70 kat üzerinde.

Fukuşima Daiichi nükleer santralini işleten Tokyo Electric Power (TEPCO) firması, nükleer santraldeki radyasyon seviyesinin çok tehlikeli bir boyuta ulaştığı uyarısında bulundu. Santralde yer alan ve denize yeraltı ve yağmur suyu karışan bir oluğa yerleştirilen alıcılarla yapılan ölçümler, denize normalin 50 ila 70 katı radyasyon karıştığını ortaya koydu.

TEPCO, santraldeki nükleer atık depolayan tanklarda bir tehlike tespit edilmediğini, oluğun ise kapatılarak Pasifik Okyanusu'na radyasyon sızıntısının engellendiğini açıkladı. TEPCO, Pazar günü yapılan ölçümlerde radyasyon sızıntısına işaret eden ölçümlerin hızla azaldığını ancak gün sonunda normalin 10 ila 20 katı arasında sonuç verdiğini belirtti.

AFP'de yer alan bilgiye göre ani azalmanın nedeni bilinmiyor. TEPCO nükleer atık depolarında sızıntı olmadığını belirtirken, okyanusa su sızdıran oluğun ise kapatılarak ölçümlere devam edildiği ifade edildi.

9 Mart 2011'de yaşanan depremins oluşturduğu tsunami, Fukuşima santralinin güvenlik duvarını yıkmış ve ortaya çıkan ağır hasar çekirdek erimesine neden olmuştu. TEPCO, nükleer reaktörü soğutmak için kullanılan radyasyonlu su ile eriyen yakıt çubuklarını halen tam olarak temizleyebilmiş değil.

Dağlardan gelen yeraltı suyunun nükleer santralin altında geçerek Pasifik Okyanusu'na akması, Japon yetkililerin en kısa zamanda önüne geçmesi gereken sorun olarak beliriyor.