Numan Kurtulmuş iddialı: ''AK Parti'nin oyu artaracak''

Numan Kurtulmuş iddialı: ''AK Parti'nin oyu artaracak''

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: "AK Parti 7 Haziran’a göre oylarını artıracaktır. Umut ederiz ki tek başına sonucu getirir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bazı gazetelerin Ankara temsilcileriyle yaptığı sohbet toplantısında, gündemi değerlendirdi. Vatan'dan Murat Çelik'in aktardığına göre Kurtulmuş, özetle şunları söyledi:

‘Normal görülmeli’
 
“Allaha şükür Türkiye, çevremizdeki ülkelerden ayrışıyorsa en temel nedenlerden birisi önümüzde sandığın olması ve sandığın belirleyici olmasıdır. Türkiye, 7 Haziran seçimlerinden sonra da bu anlamda önemli bir kazanım elde etti. Bu koalisyon kurulması aşaması da büyük bir tecrübedir, geçici hükümet olması da tecrübedir. Normal bir süreç işledi. Niye erken seçime gidiyoruz sorusunun cevabı da çok basit, uzun dönemli, milleti tatmin edecek bir koalisyon kurulamadığı için. Bunun normal görülmesi lazım. Allahtan ki önümüzde bir süreç var ve hiçbir telaşa belirsizliğe mahal olmadan süreç yürütülüyor. 1 Kasım’da sandıktan ne sonuç çıkarsa başımızın üstünde yeri var. Ne sonuç çıkarsa saygıyla karşılarız. AK parti 7 Haziran’a göre oylarını artıracaktır. Umut ederiz ki tek başına sonucu getirir. Toplumun belli kesimlerinde, önemli kesimlerinde gerçekten bir istikrar arayışını getirebilir.”
 
‘Fırtına öncesi’

 
“Önümüzdeki dönemlerde dünya piyasalarında ekonomik krizle burun buruna geldiğimiz, belki fırtına öncesi bir dönemle karşı karşıyayız. Çin’deki durum, FEDkararı, bütün bunlar Türkiye’yi kendisinden kaynaklanmayan nedenlerle karşı karşıya getirebilir. Ayrıca terörle mücadele meselesi, hem terörle mücadele edilmesi, barışın sağlanması, terör örgütünün bütünüyle silahları gömerek barışın, kardeşliğin, birliğin sağlanması konusunda ciddi bir irade olduğu görülüyor. Daha çok AK Parti’nin oy almasına neden olacak bir zeminin oluşacağını tahmin ediyorum.”
 
Fabrika ayarlarına dönüş
 
“Bu kongre inşallah seçim kampanyasının da başlangıcı olacak. Ümit ediyorum ki 7 haziranda halkın bize verdiği mesajın anlaşıldığı, bu anlamda bir yenilenme ruhuyla AK Parti’nin fabrika ayarlarına döndüğü, ekonomik ve hukuki reformları tamamlama iradesini ortaya koyduğu, geniş kesimlerin bu kadro geleceği kurabilir mesajının çıktığı, geniş kesimlere yayıldığı bir kongre olacağını düşünüyorum. Bu kongre abdestini tazelediği bir kongre olacaktır diye u mut ediyorum.”
 
‘HDP’nin varlığı imkandır’
 
“Özellikle seçimin güvenlik içinde yapılması önemlidir. Silahların barutun olduğu yerde sağlıklı bir seçim yapılmaz. Kimsenin kılına zarar gelmesin istiyoruz. Bu da uzun süre sürdürülebilecek bir şey değildir. Türkiye çözüm sürecine kolay gelmedi, 35-40 bin ölü, 1.5 trilyon dolar, maddi kayıp. Burada HDP’nin varlığı, siyasetin aslında önündeki imkanlardan birisidir. HDP’nin de örgütle arasına mesafe koyarak, terörle bombayla arasına ciddi mesafe çekerek, sivil ve meşru bir aktör olarak Türk siyasetinde yer almalıdır. Bu sadece Türkiye’nin kendi iç dinamiklerinden kaynaklanmıyor. Türkiye buradan bir çıkış sağlayacaktır. 90’lara geri dönüş asla olmayacaktır. Asla ekonomi ve özgürlüklerden geri adım atmayacağız.” 
 
Çözüme yüzde 20 kaldı
 
12 yıla baktığınız zaman adına ne derseniz deyin çözüm süreci, hak ve özgürlükler... Çok büyük mesafeler alındı. azgın bir nehirden karşı karşıya geçiyoruz. Yüzde 80’ini geçtik, yüzde 20’si kaldı. Birden hiçbir gerekçe ortada yokken, 20 Temmuz suruç katliamıyla birlikte Türkiye yeni bir senaryoyla karşı karşıya kaldı. Devletin, hükümetin isteyerek girdiği bir şey değil. Çözüm sürecinde önemli mesafeler ket edilmişken, bütün bunları berhava eden, üç terör örgütü aynı anda devreye sokan bir düğmeye basıldı. Çözüm sürecinde çok önemli adımlar, çok riskli ortamlarda, siyasi riskli olarak atılmış. Bunun mutlaka sonlandırılması lazım.”