O hackerlar yakalandı !

O hackerlar yakalandı !

3 bin 800 kişiyi dolandıran hacker çetesi çökertildi...

İzmir İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen operasyonda, Türkiye genelinde internet üzerinden elde ettikleri kredi kartı bilgileri ile 3 bin 800 kişiden 5 milyon lira dolandıran 7 kişilik hacker çetesi çökertildi.

Zanlıların, kurdukları internet sitelerine virüs bulaştırarak vatandaşlara ait kredi kartı bilgilerini kopyaladıkları, 2 yıl boyunca internet üzerinden yazışarak iletişim kuran 7 hackerin birbirleriyle hiç yüz yüze gelmediği ortaya çıktı.

Zanlıların ayrıca 1 yıl önce Roj TV'nin yayınına girerek, 15 dakika boyunca Atatürk fotoğrafı ile İstiklâl Marşı'nın okunmasını sağladığı belirlendi.

Hacker çetesinin çökertildiği operasyon, İzmir'in Seferihisar ilçesinde yaşayan E.B. adlı vatandaşın, internet üzerinden yaptığı alışverişten sonra hesabından 2 bin lira aktarılmasıyla başladı. E.B., dolandırıldığını anlayınca durumu hemen İl Jandarma Alay Komutanlığı'na bildirerek şikayetçi oldu. İhbar üzerine harekete geçen jandarma ekipleri, V.A. elebaşılığındaki şebekeye yönelik düzenlediği operasyonda 13 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan zanlıların tamamı tutuklandı. Zanlıların bilgisayarlarını inceleyen jandarma ekipleri, V.A. ile işbirliği içerisinde bulunan hacker şebekesine ulaştı.

Bilgisayarlar üzerinde yapılan incelemede, internet şebekesi elebaşısının O.Z. adlı zanlı olduğu ve İstanbul'da yaşadığı tespit edildi. Zanlıyı 1 yıl boyunca takipte tutan jandarma ekipleri, şebeke elemanı hackerlerin Ankara, Adana, Mersin ve Çorum illerinde olduğunu belirledi. Jandarma tarafından yürütülen soruşturmada, internet çetesi elemanlarının tanınmış alışveriş siteleri, bankalar ve telekomünikasyon firmalarına ait internet sitelerinin taklitlerini yaptığı belirlendi. Hackerlerin, bu sitelere giren kişilerin bilgilerini kaydederek bankadaki paraları kendi hesaplarına geçirdiği ve alışveriş yaptığı ileri sürüldü. Zanlıların, ele geçirdikleri kredi kartı bilgileri ile bilgisayar ve telefon aldıkları, bunları da anlaşmalı mağazalara satarak paraya çevirdikleri belirlendi.

5 MİLYON LİRA ÇARPTILAR

Seferihisar Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı ile harekete geçen jandarma ekipleri, 5 ilde hackerlere ait evlere eşzamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda elebaşı O.Z. ile H.U., D.K., Ö.Z., U.Z., G.B., İ.N.B. ve R.K. gözaltına alındı. Gözaltına alınan zanlılardan O.Z., İstanbul'da sevk edildiği mahkemece tutuklanırken 7 hacker ise sorgulanmak üzere İzmir'e getirildi. Zanlıların bilgisayarlarını inceleyen ekipler, 2 yıl içerisinde 3 bin 800 kişinin kredi kartı bilgilerinin kopyalandığını ve 5 milyon liralık vurgun yapıldığını belirledi.

Uzmanlar, internet dolandırıcılığına karşı vatandaşların dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu belirtti. Buna göre vatandaşların şahsi bilgilerini ele geçirmek isteyen hackerler, ilk olarak sahte internet sitesi kuruyor. Alışveriş yapacak veya banka hesaplarına girecek olan vatandaş, arama motorundan bankanın sitesine girdiğini düşünerek sahte siteye giriyor. Vatandaş, bilgilerini sitede yazdığı an hacker tarafından kopyalanıyor. Kimlik numarası, kart bilgileri ve telefon numarasını elde eden zanlılar, "Sitede teknik bir arıza meydana gelmiştir" uyarısı yazarak vatandaşın siteye sonra girmesini sağlıyor. Bilgileri elde eden zanlılar, bankaların güvenlik önlemi amacıyla cep telefonuna göndereceği şifreyi de öğrenmek için elde ettikleri telefon numarasının ikizini çıkarıyor. Bütün bilgileri elde eden zanlılar, gerçek sitelere girerek vatandaşların banka hesaplarını boşaltıp banka kartları ile alışveriş yaparak dolandırıyor.

Uzmanlar, vatandaşların bu tip dolandırıcılıklara karşı kredi kartı hesap ekstresini düzenli olarak kontrol etmesini tavsiye ediyor. Uzmanların diğer tavsiyeleri ise şöyle: "Kendinize ait harcamanız yoksa bankaya başvurun. İnternet üzerinden yapacağınız işlemlerde bireysel bilgilerin (anne kızlık soyadı vb.) bilgilerin açık olarak verilmemesi gerekir. Hiçbir banka, bu bilgileri istemez. Geçmişi olmayan ve güvenliğinden şüphe ettiğiniz sitelere girmeyin. Bir bankanın internet sitesine girince, araç çubuğuna adresini kendiniz yazın. Arama motoru üzerinden arama yaptırarak çıkan adrese kesinlikle girmeyin."

(CİHAN)