O haplar kansere yol açıyor

O haplar kansere yol açıyor

Doğum kontrol hapı beyin kanseri riskini artırıyor.

Yapılan bir araştırmaya göre, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanmak bir çeşit beyin kanseri olan glioma gelişme riskini artırıyor.

Danimarka'nın Odense Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre gliomaya yakalanmış 50 yaşın altındaki kadınların yüzde 90’ının 5 yıl ve daha uzun süre hormonal bir gebelik önleyici ilaç kullandığını ifade edildi. Bulguların kadınlar için önemli çünkü glioma oldukça nadir görülen bir kanser türü.

Her yıl 100 bin kadında sadece 5 tanesinde bu kanser türü görüldüğünü söyleyen bilimadamları, doğum kontrol hapı gibi gebelik önleyici ilaçlar kullananlarda hastalığın görüldüğü belirtiliyor.

Gebelik önleyici ilaç kullananların neredeyse yüzde 60’ında 317 glioma vakası tespit edildi. Buna göre hap ve diğer gebelik önleyici ilaç kullanımının glioma açısından riski artırdığına dikkat çekildi ve bu risk, ilaç kullanımı süresinde artıyor görünüyor.

Örneğin, bir yıldan daha az süredir herhangi bir gebelik önleyici kullanan kadınlarda glioma görülme riskinin kullanmayanlara göre yüzde 40 daha fazla olduğu belirtiliyor. 5 yıldan daha uzun süre gebelik önleyici kullanan kadınlarda ise risk kullanmayanlara göre neredeyse ikiye katlanıyor.

Ayrıca araştırma ekibi östrojenden çok progesteron hormonu içeren gebelik önleyici kullanan kadınlarda glioma riskinin daha fazla olduğunu belirledi.