O kurum kilitlendi, hiçbir karar alınamıyor !

O kurum kilitlendi, hiçbir karar alınamıyor !

Yeni başkan ve üyeler belli olmayınca Rekabet Kurulu kilitlendi..

Başkan ve iki üyesinin görev sürelerinin dolmasının ardından yeni isimler netleşmeyince Rekabet Kurulu karar alma yeter sayısını kaybetti. Özellikle rekabet ihlalleri için soruşturma ve yaptırım kararları alınamıyor.

Bugün gazetesinden Yelda Ataç'ın haberine göre Rekabet Kurulu Başkanı Nurettin Kaldırımcı ve üyeler Kenan Türk ile Murat Çetinkaya’nın görev süresinin dolmasının ardından 7 üyeli kurul 4 kişiye düşerek karar alma yeter sayısını kaybetti. Kurul, nisan başından bu yana toplanamıyor. Hisse devirlerinde Rekabet Kurulu’ndan onay almak zorunda olan şirketler, başvuru süresi 30 günü doldurduğu ve karar alınmadığı takdirde otomatik olarak onay elde etmiş oluyor. Bu kapsamda çok sayıda şirket hisse devri doğrudan onaylanırken, Migros’taki hisse devri zorunlu uzatmaya takıldı.

Migros için özel formül

Büyük kapsamlı bir devir yapılacağı ve devre itiraz bulunduğu için yasal sorun yaşamaktan çekinen Rekabet Kurumu, onay süre bitiminde otomatik olarak alınmasın diye devri, sorunlu devirler için uygulanan “nihai inceleme” kapsamına aldı. Migros’un hisselerinin Anadolu Endüstri Holding ile İngiliz BC Partner arasında eşit paylaşımı için ticari anlaşma yılbaşından bu yana hazır durumdayken, devre onay süreci beklemeye girdi.  

Operasyon endişesi var

Ayrıca rekabet ihlalleri için ön inceleme ve soruşturma açılması da Kurul kararı gerektirdiğinden, ihlaller için yaptırım uygulanamıyor. Böylece ihlale açık hale gelen piyasada, ilgili sektör temsilcileri arasında “Bu ortamda bazı şirketler için operasyonlar olabilir mi” endişesinin doğduğu ifade edildi.

Canikli'nin tercihi Maliye

Atanacak üç üye için isim bildirecek üç kurumdan ikisi adaylarını gösterdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Maliye kökenli Bakan Nurettin Canikli nedeniyle Maliye bürokratı önerdiği ileri sürüldü. Bakanlık atanacak bir kişilik kontenjan için iki isim bildirirken, Yargıtay’ın kontenjan için üyelik süresi sona ermiş olan Kenan Türk’ü yeniden aday gösterdiği ifade edildi.

TOBB atamasında başkanlık sıkıntısı

TOBB kontenjanından atanacak üye konusunda sıkıntı yaşandığı, Kurul çalışamaz hale geldiği halde isim bildirilmediği öğrenildi. TOBB kontenjanından üye olarak atanacak ismin Kurul Başkanı olarak da görevlendirilmesinin planlandığı kaydedilirken, hükümetin bu atamada söz sahibi olmak istediği için sürecin uzadığı iddia edildi. Bilindiği gibi Kaldırımcı da TOBB kontenjanından atanmıştı.