O meslektekilerin iş hayatı değişiyor

O meslektekilerin iş hayatı değişiyor

AK Parti'nin açıkladığı beyannamede gözlerden kaçan bir ayrıntı kritik önem taşıyor.

AK Parti'nin 350 sayfalık seçim beyannamesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun birkaç ay önce 4 bakanla ilgili yolsuzluk iddialarının Meclis'teki görüşmesinden önce açıkladığı ancak Meclis'e sevk edilmeyen şeffaflık paketi ile ilgili de vaatlere de yer verildi.Şeffaflık paketinde yer alan ve ilk başta gözden kaçan bir ayrıntı; bürokratlar, generaller ve kamudaki uzmanların, kamu görevi sonrası iş hayatlarını kökten etkileyecek bir nitelik içeriyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, çarşamba günü açıkladığı seçim beyannamesinde, "Görevinden ayrılan kamu görevlilerinin ve üst düzey bürokratların 2 yıla kadar eski çalıştığı yerle iş yapamamasını ve görevden ayrıldıktan sonra görevleriyle ilgili şirketlerde vazife alamamasını etkili hale getireceğiz" taahhüdünde bulundu. Başbakan'ın bu taahhüdü, sivil ve askeri bürokrasinin yanısıra kamudaki uzmanlar arasında da önemli bir etkiye neden oldu.
 
Türkiye'de; bürokratların bir bölümü, görevden ayrıldıktan sonra veya emekliliklerinin ardından ya kendi işlerini kuruyor ya da görev yaptıkları alanla ilgili şirketlerin yönetiminde çalışmaya başlıyor.

Generallerin bir bölümü de, emekli olduktan sonra Aselsan ve benzeri şirketlerin yönetim kurullarında görev yapıyor. Türk Hava Kuvvetleri'nin yetiştirdiği pilotların bazıları ise zorunlu hizmet sürelerini tamamlamalarının ardından ordudan ayrılarak özel havayolu şirketlerinde çalışmaya başlıyor. Başbakan'ın bu taahhüdünün; benzeri durumdaki bürokratlarla, uzmanların iş hayatını, bu taahhütle ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının ardından nasıl etkileyeceği merak konusu oldu.

Başbakan tarafından açıklanan seçim beyannamesinın şeffaflıkla ilgili bölümünde yer alan bazı vaatler şöyle:
 
YOLSUZLUKLA MÜCADELE
 
* İkinci atılım döneminde de şeffaflığı artan ve daha hesap verebilir bir yönetim anlayışıyla her türlü yolsuzlukla mücadelemizi kararlılıkla sürdürülecek. Kamuoyuyla paylaşılan şeffaflık paketini süratle hayata geçirilecek.
 
* Yolsuzlukla mücadelenin bütüncül bir yaklaşım gerektirdiği ilkesinden hareketle, hükümet-vatandaş-sivil toplum ve medya diyaloğu kurulacak.
 
ŞEFFAFLIK VURGUSU
 
* Mal bildirimlerinin şeffaf olması sağlanacak. Elektronik ortamda isteyen herkes, kimin hangi gelirle neyi elde ettiğini görebilecek.
Mal bildiriminin yenilenme süresi de 5 yıldan 2 yıla inecek. Yüksek Mahkeme Başkan ve üyeleri ile daire başkanlarının, TBMM Başkanlığına mal bildiriminde bulunması sağlanacak.
 
* Siyasi partilere seçimden önce kaynaklarını ilan etme zorunluluğu getirilecek.
 
* Adaylara ve siyasi partilere yapılacak ayni ve nakdi yardımlara sınırlamalar gelecek.
 
* Seçim sonuçlarının ilan edilmesinden sonra, siyasi partilerin seçim bilançolarının elektronik ortamda ilan edilmesi sağlanacak.
 
* Partilerin aldığı yardımı nerede kullandığının açık ve berrak olması sağlanacak.
 
* Görevinden ayrılan kamu görevlilerinin ve üst düzey bürokratların 2 yıla kadar eski çalıştığı yerle iş yapamamasını ve görevden ayrıldıktan sonra görevleriyle ilgili şirketlerde vazife alamamasını etkili hale getireceğiz.
 
EĞİTİME GENİŞ YER AYRILDI

AK Parti'nin seçim beyannamesinde en geniş yer ayrılan alanların başındaeğitim gelirken, eğitim sistemine ilişkin köklü değişiklik vaatleri de yer aldı. Beyannameye göre, atanamayan öğretmen sorununun çözümü için "öğretmen ihtiyaç analiz ve projeksiyonları" belirlenecek.

KPSS ile birlikte öğretmenlere alan sınavı yapılacak. Üniversite giriş sistemi gözden geçirilecek ve "öğrencilerin gerçek performansını dikkate alan ve sınav stresini en aza indiren" bir formül uygulanacak.
 
Her türdeki liselerin 9'uncu ve 10'uncu sınıflarında, temel yetkinliklerin kazandırılmasına yönelik ortak programlar; 11'inci ve 12'inci sınıflarında ise, öğrencinin devam etmek istediği yükseköğretim programına geçiş için hazırlık yapan programlar uygulanacak. Böylece dershanaye olan bağımlılık biraz daha azaltılacak. Beyannameye göre, milli aşı üretilecek, kişiye özel kanser tedavisi projesi hayata geçirilecek. Erken evliliklerin önlenmesi için aileye yönelik eğitim hizmetlerinin yaygınlığı ve etkinliği artırılacak.

YOKSULA İNTERNET

Yoksul ailelere belirli ölçütlerle internet erişimi imkanı sağlanacak. FATİH projesi kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarlardan alan çocukların bulunduğu aileler öncelikli olarak değerlendirilecek, bu ailelere belirli bir kotada internet erişim hizmeti sunumu kamu kaynakları kullanılacak.