O öğrencileri öldürüp yakmışlar

O öğrencileri öldürüp yakmışlar

Meksika'da kaçlırılan 43 öğrencinin öldürüldükten sonra yakıldığı açıklandı.

Meksika'da yetkililer, dört ay önce kaybolan 43 öğrencinin toplanan deliller ışığında öldürüldüğünden ve cesetlerinin yakıldığından emin olunduğu bildirildi. 

Başsavcı Jesus Murillo Karam yaptığı açıklamada, 43 öğrencinin öldürülmesiyle ilgili sonuca zanlıların verdiği 39 ifadenin ardından vardıklarını söyledi. Soruşturma kapsamında 99 kişinin gözaltına alındığını ve olayla ilgili 385 kişinin ifadesine başvurulduğunu kaydeden Karam, benzin, mazot ve yanmış lastik örneklerinin de incelendiğini belirtti.

Murillo Karam, öğrencilerin kaybolmasıyla ilgisi olduğu düşünülen uyuşturucu çetesinin iki hafta önce tutuklanan üyesi ve tetikçisi Felipe Rodriguez Salgado'nun, ifadesinde öğrencilerin ortadan kaldırılması amacıyla kendisinin çete tarafından çağrıldığını itiraf ettiğini açıkladı.

Karam, "Kanıtlar gösteriyor ki öğrenciler kaçırıldı, öldürüldü, yakıldı" diye konuştu.

Öğrencilerin hala bulunamamasını protesto eden on binlerce kişi, dün başkent Meksiko'da sokaklara dökülmüştü.

Meksika Başsavcılığı, "Guerrero Unidos" adlı uyuşturucu çetesinin tutuklanan üç üyesinin, öğrencilerin cesetlerinin yakılarak Cocula kentinde bir çöp toplama alanına atıldığını itiraf ettiklerini açıklamıştı.

Ülkenin güneyindeki Guerrero eyaletinde 26 Eylül'de öğretmenlerin çalışma koşullarını protesto eden öğrencilerle polis arasında çatışma çıkmıştı. Kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından zorla araçlara bindirilirken görülen öğrencilerin bulunması için düzenlenen operasyonlarda bölgede 11 toplu mezar bulunmuş ve mezarlardan 38 kişinin cesedi çıkarılmıştı.

Avusturya'daki Innsbruck Üniversitesi'ndeki adli tıp uzmanlarının cesetler üzerinde yaptığı DNA testi sonuçlarının nisanda çıkması bekleniyor. Şu ana kadar sadece Cocula kenti yakınlarındaki bir nehirde bulunan kemiğin Alexander Mora isimli öğrenciye ait olduğu tespit edildi.