O projeye karşı 17.000 imza

O projeye karşı 17.000 imza

Muğla'nın dünyaca ünlü İztuzu'na otel projesine büyük tepki...

Muğla’nın Ortaca İlçesi, Dalyan Beldesi’nin dünyaca ünlü İztuzu Plajı’na yapılması planan ceratta caretta hastanesinin bölgedeki doğal dengeyi bozup, yapılaşmaya neden olacağı gerekçesiyle tepkiler sürerken toplanan 17 bin imzalı dilekçe, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile Pamukkale Üniversitesi ve Denizkaplumbağaları Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Yakup Kaska’ya gönderildi.

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP), Dönem Sözcüsü Avukat Berna Babaoğlu Ulutaş, aralarında beldede yerleşik olarak yaşayan yabancıların da bulunduğu 50 kişi ile Dalyan Postanesi’ne gelip, 600 sayfadan oluşan 6 dosya halindeki toplam 17 bin imzalı dilekçeyi ilgili makamlara gönderdi.

NEDEN ISRARLA BURASI ANLAMIYORUZ

Ultaş burada yaptığı açıklamada, İztuzu Plajı’na yapılmak istenen “akıl dışı' olarak nitelediği caretta caretta hastanesi projesine karşı başlattıkları imza kampanyasını sonuçlandırdıklarını belirtip, “Neden bu projeyi ısrarla buraya yapmak istiyorlar anlamış değiliz. Hastanenin yapılmasına değil, yerine karşıyız. Başka yere yapılması halinde desteğe hazırız. Bu taleplerimizin yer aldığı bir mektubu da ekleyip, dilekçemizi ilgili yerlere gönderiyoruz dedi.

Ulutaş, Pamukkale üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’ya hitaben yazılan mektupta şu ifadelere yer verildiğini belirtti:

“Bu tesisi, Üniversitenizin üzerinde araştırmalar yaptığı, yaşam alanlarının tahrip edilmesi sonucu IUCN’de Kırmızı Liste’ye giren nesli tehdit altındaki Göcek Karasemenderi’nin doğal yaşam alanının içine yapmak istiyorsunuz. Bu tesisi, kıyısında Kaunos dönemine tarihlenen antik tuz tablalarının bulunduğu, göçmen kuşların uğrak yeri olan İztuzu Gölü’ne sıfır konumda orman içinde yapmak istiyorsunuz. Konumu sebebiyle İztuzu Kumsalı’na, arkasındaki ormana ve ekosistemine, doğal ve tarihi özellikleriyle oluşan bütünlüğe zarar verecek ve olası eklemeler, yeni “araştırma merkezleri' ve “eğitim ve dinlenme tesisleri' için emsal teşkil edecek, burasını adeta “tema parkına' dönüştürecek bu tesisi ısrarla İztuzu’na yapmak istemenizi şaşkınlıkla karşılıyoruz. Bu durumun, 2015 yılı Nisan ayında Muğla’da düzenlenecek 35. Uluslararası Deniz Kaplumbağalarının Biyolojisi ve Koruması Sempozyumunun evsahipliğini de yapacak olan Pamukkale Üniversitesi’nin ve bilim adamlarımızın saygınlığına gölge düşüreceğinden üzüntü duyuyoruz. Biz ekte imzası bulunan 17 bin Dalyanlı, projenizi İztuzu Kumsalı’na yaptırmamaya kararlıyız.

OTELE KARŞI ÇIKILAN NEDENLE AYNI

Ulutaş, nesli tükenmek üzere olan ve sadece bu bölgede yetişen Karasemender’i hakkında araştırmaları bulunan DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska’ya hitaben yazdıkları mektupta ise “DEKAMER’in, gerek yerel halkın gerekse yerli ve yabancı turistlerin bu bölgenin korunması yönünde bilinçlendirilmesine katkısı büyüktür. Ama İztuzu Kumsalına 25 yıl önce neden otel yapılmasına razı olmadıysak şimdi de iki katlı demirden bir kaplumbağanın yapılmasına aynı sebeplerle razı değiliz. Çünkü buraları doğal yaşam alanı olarak mesken tutmuş ve yaşam alanlarının tahrip edilmesi sonucu şimdi nesilleri tehdit altında olan İribaş ve Yeşil Deniz Kaplumbağaları için, Göcek Karasemenderi için, Su Samuru için, Alkanna Mughlae için, Kum Zambağı için ve ormandaki tüm ağaçlar için “otelö ile “araştırma tesisiö arasında bir fark yokturö ifadelerine yer verildiğini kaydetti.

Geçmişte aynı yere otel yapımı için karşı çıkan Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Başkanlığı’na hitaben yazılan mektupta ise “İztuzu Kumsalına 25 yıl önce neden otel yapılmasına razı olmadıysanız, şimdi de iki katlı demirden bir kaplumbağanın aynı bölgeye inşa edilmesine aynı sebeplerle razı olmamalısınızö denildi.

22 DÖNÜMLÜK ALANA PLANLANDI

Pamukkale Üniversitesi bünyesindeki DEKAKER tarafından, İztuzu Kumsalı’nın arka bölümde kalan ve endemik türde pek çok bitki ve hayvanın yaşadığı Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki 22 dönümlük alana caretta caretta şeklinde bir hastane yapılması planlanmıştı.