Obama destek verdi: "Hava sahasını koruma hakkı var"

Obama destek verdi: "Hava sahasını koruma hakkı var"
Güncelleme:

Rus savaş uçağının Türkiye sınırında düşürülmesiyle ilgili Pentagon açıklama yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye sınırlarını ihlal eden uçağın düşürülmesiyle ilgili, "Türkiye'nin kendi hava sahasını koruma hakkı var. Önümüzdeki günlerde Erdoğan'la görüşmeyi bekliyorum" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. İki lider görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. 

Başkan Barack Obama, Amerikan halkının iyi ve kötü günde Fransa’nın yanında olduğunu dile getirdi. İki ülkenin güvenliklerini sağlamak adına birlikte ve dayanışma içinde olduğunu vurguladı. Obama, Fransa’nın ABD’nin en eski müttefiki olduğunu, Fransa’nın 11 Eylül saldırılarından sonra nasıl ABD’nin yanında olduğunu unutmadıklarını belirterek, “Bugün de biz sizinleyiz.” dedi.

Obama, Paris’teki saldırıların sadece dünyanın çok önemli bir şehrine değil dünyada herkese karşı yapıldığını söyledi. Bir yıldan bu yana ABD, Fransa ve 65 ülkeden oluşan koalisyonun IŞİD’i ve ideolojisini yok etmek için bir araya geldiğini söyledi.

IŞİD’E 8 BİN HAVA SALDIRISI

IŞİD’i 'barbar bir terör örgüt' olarak nitelendiren Başkan Obama, bu örgütün herkes için ciddi bir tehdit olduğunu dile getirdi. Obama, "Tolere edilemez. Yok edilmesi gerekiyor. Bunu birlikte yapmalıyız." dedi. Bugüne kadar yapılan 8 bin hava saldırısının IŞİD’i gerilettiğini belirten Obama, "Cumhurbaşkanı Hollande ile ülkelerimizin daha fazlasını yapması konusunda bugün fikir birliğine vardık." dedi.

RUSYA’NIN HAVA SALDIRILARI

Başkan Obama, Rusya’nın ılımlı muhaliflere yönelik hava saldırılarının sadece Esed rejimini desteklediği konusunda Cumhurbaşkanı Hollande ile fikir birliği içinde olduklarını dile getirdi. Rusya’nın hava saldırılarını IŞİD’i yok etmek üzerine odaklaması durumunda daha yapıcı bir rol oynayabileceğini kaydetti.

Obama, Suriye’ye barışın getirilmesinin de Viyana’da kabul edilen ve Rusya’nın ateşkesi ve siyasi dönüşümü desteklemesini içeren ilkelerin uygulanmasıyla olabileceğini söyledi.

RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ

ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye sınırlarını ihlal eden uçağın düşürülmesiyle ilgili, "Türkiye'nin kendi hava sahasını koruma hakkı var. Önümüzdeki günlerde Erdoğan'la görüşmeyi bekliyorum" dedi.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Rus savaş uçağının Türk F-16 jetleri tarafından düşürülmesiyle ilgili Pentagon'dan açıklama yapıldı. ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü, "Bu Türkiye ile Rusya arasında bir olay" dedi.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, "Bu olay Türkiye ile Rusya hükümetleri arasında bir olay" açıklaması yapıldı.

Uluslararası haber ajansı Reuters'a açıklama yapan ABD'li yetkili de, "Rus savaş uçağının Türkler tarafından düşürülmesi olayına ABD güçleri dahil olmamıştır" demişti. 

ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden bir Rus savaş uçağını düşürdüğü bilgisini kendilerine ilettiğini de söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, olayla ilgili başka yorum yapmaktan ise kaçındı.

NATO DA AÇIKLAMA YAPTI 

Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili NATO da açıklama yapmıştı.

Açıklamada, "Sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi durumunu yakından takip ediyoruz. Türk yetkililer ile irtibat halindeyiz" denilmişti.

NATO, Türkiye'nin talebi üzerine Türkiye saatiyle 18.00'de olağanüstü toplanma kararı aldı.