Obama'dan çok sert açıklama !

Obama'dan çok sert açıklama !
Güncelleme:

ABD Başkanı Obama, Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili tehdit gibi açıklamalarda bulundu

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'daki krize çözüm için İsviçre'nin Cenevre kentinde varılan anlaşma konusunda ihtiyatlı açıklamalar yaptı. Obama, gerilimi düşürecek adımlar atılmaması halinde ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulayacağını söyledi.

Rusya, Ukrayna, Avrupa Birliği ve ABD dışişleri bakanları Perşembe günü, tüm yasadışı askeri grupların, işgal ettikleri yerleri terk etmesi gerektiği konusunda uzlaşmıştı.

Rusya, Ukrayna'nın doğusu ve güneyinde ayrılıkçılığı kışkırttığı iddialarını reddediyor.

Bazı kent ve kasabalarda, Kiev'deki Batı yanlısı geçici yönetime karşı çıkan Rusya yanlısı ayrılıkçılar, resmi binaları işgal altında tutuyor.

'İYİ İŞ ÇIKARDIK'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry "İyi iş çıkardık" dedi ve artık verilen sözleri eyleme dönüştürme zamanının geldiğini belirtti.

Zirvede taraflar, tüm yasa dışı askeri grupların lağvedilmesi, binaları işgal eden grupların silahsızlandırılması ve buralardan uzaklaştırılması konusunda anlaştı.

PROTESTOCULARA AF

Dışişleri bakanları ayrıca tüm hükümet karşıtı protestocular için af çıkarılmasında da uzlaştı.

Ancak ABD Başkanı Barack Obama, zirvenin bitiminden birkaç saat sonra Rusya'yla ilgili şüphelerini dile getirdi, "Önümüzdeki bir kaç gün içinde tamamlayıcı adımlar atılmasını umuyorum, ancak Rusya'nın daha önce yaptıklarına bakınca buna güvenemeyiz. Rusların Ukrayna'nın doğu ve kuzeyinde müdahale girişimlerini sürdürmesi durumunda vereceğimiz karşılıklar konusunda hazırlıklı olmalıyız" dedi.

CAMERON'LA TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Obama'nın İngiltere Başbakanı David Cameron'la bir telefon görüşmesi yaptığı ve Rusya'nın Ukrayna'da düzenin sağlanması konusunda gerekli adımları atmaması halinde ABD ve Avrupa'nın yeni yaptırımlar uygulaması gerektiği konusunda anlaştıkları belirtildi.