Obama'dan tarihi açıklama !

Obama'dan tarihi açıklama !
Güncelleme:

ABD Başkanı Obama, Küba ile diplomatik ilişkilere tekrar başlandığını belirterek büyükelçiliği yeniden açılacağını açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama, Küba ile diplomatik ilişkilere resmen başlama kararı aldıklarını belirterek, Havana'daki büyükelçiliğin tekrar açılacağını söyledi.

Obama, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile birlikte Beyaz Saray'da kameraların karşısına geçerek, konuyla ilgili açıklama yaptı.

ABD'nin 54 yılı aşkın süre önce, Soğuk Savaş'ta, Havana'daki büyükelçiliğini kapattığını hatırlatan Obama, "Bugün ABD'nin resmi olarak Küba ile diplomatik ilişkileri tekrar kurma ve karşılıklı olarak büyükelçilikleri açmada mutabık kaldığını duyuruyorum. Bu, Küba hükümeti ve halkıyla ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarında ve Amerika'daki komşumuzla yeni bir sayfa açmada tarihi bir adım" ifadesini kullandı.

Obama, Küba'ya yönelik uzun süredir var olan politikalarının işe yaramadığını ve demokrasiyi desteklemek yerine Küba'yı izole ederek ters etki yarattığını belirterek, bugünkü adımın geçmişe hapsolmamak gerektiğini gösterdiğini bildirdi.

"DEĞİŞİM BUDUR"

"Bu yaz sonuna doğru, Bakan (John) Kerry, Havana'ya resmi ziyarette bulunarak, Amerikan bayrağını büyükelçiliğimizde göndere tekrar çekecek" diyen Obama, bunun sembolik bir adım anlamına gelmediğini, bu değişimle Küba hükümeti, halkı ve sivil toplumuyla ilişkilerin artırılacağını kaydetti.

Obama, "Bir yıl önce bayrağımızın orada dalgalanması belki imkansız görünüyordu. İşte değişim budur" dedi.

İki ülke halkının ilişkilerde ilerlemeye hazır olduğunu, şimdi sıranın ABD Kongresi'ne geldiğini ifade eden Obama, Küba'ya ambargonun kaldırılması çağrısında bulundu.

Obama, Küba ile bazı konularda ciddi farklılıkların da devam ettiğini, ABD'nin, ifade özgürlüğü ve demokrasi gibi konularda sesini yükseltmeye devam edeceğini anımsattı.

ABD'nin, Küba'daki büyükelçiliğinin 20 Temmuz'da faaliyete girmesi bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ise daha sonra Havana'ya giderek resmi açılışı yapacağı belirtiliyor.

KÜBA'DAN AÇIKLAMA

Küba Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki ülkenin 20 Temmuz'da diplomatik ilişkilerini tam tesis ederek, büyükelçiliklerini açacağı belirtildi.
      
İki ülke, Obama'nın, geçen yılın Aralık ayında Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik tarihi açıklamasının ardından büyükelçilikler konusunu müzakere etmeye başlamıştı.
     
Yarım yüzyıldan sonra ilk kez 11 Nisan'da bir ABD Başkanı ile Küba Devlet Başkanı yüz yüze görüşme yaparken Obama yönetimi, 14 Nisan'da da Küba'yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarma kararı almıştı.
     
ABD ve Küba, 1961'de kesilen diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmenin koşulları üzerinde yaklaşık altı aydır görüşmelerde bulunuyor.