Öcalan'a yeni koğuş arkadaşı

Öcalan'a yeni koğuş arkadaşı

İmralı'ya gidecek 5 kişiyi HDP'li Pervin Buldan açıkladı.

HDP Grup Başkanvekilli Pervin Buldan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, adaya gidiş taleplerini yinelediklerini, en kısa zamanda gidilmesi gerektiği ve bu konuda büyük beklentinin olduğu konusu ile hasta tutsaklar ve cezaevlerinde yaşanan sorunları dile getirdiklerini söyledi.

Buldan, "Bakan Bozdağ'a, hasta tutsaklar meselesinin siyasi bir mesele olmadığı ve bir pazarlık konusu yapılmayacağını, sürecin başından beri hasta tutsakların bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini ama bu konuda bir direncin olduğunu ve görüşmelerden sonra bir gelişmenin olmadığını ifade ettik" diye konuştu.

Cezaevlerinde yaşanan sürgünler, hak ihlalleri ve sevk meselelerini de görüştüklerini anlatan Buldan, Bakan Bozdağ'ın görüşmedeki ifadelerine ilişkin şunları söyledi:

"Bize adaya gidişle ilgili şu anda bir tarih verilmedi ama önünde bir engelin olmadığı, en kısa zamanda da bize bir tarih iletileceği ifade edildi. Hasta tutsaklarla ilgili önemli çalışmalarının olduğunu, pratik  ve yasal bazı düzenlemeler sonucunda en kısa zamanda hasta tutsakların tahliye edileceğine dair bir yasanın çıkacağını belirtti.

Bu konuda birkaç görüşme yapacaklarını özellikle Adli Kurum Başkanı ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü ile en kısa zamanda biraraya geleceklerini  ve bu konuda da gözle görülür bir gelişmenin yaşanabileceğini söyledi. Sürgünler ve sevk meselesini de görüştük.

Bakan, en kısa zamanda bir talimat verileceğini, bölgedeki boş ceza evlerine Trakya ve Karadeniz'de tutuklu bulunan mahkumların ya da tutukluların en kısa zamanda gönderileceğini de ifade etti. Hem hasta tutsaklar meselesinde hem de cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleriyle ilgili en kısa zamanda çok önemli gelişmelerin olacağını belirtti."

'ÖCALAN'A SEKRETERLİK  YAPABİLECEK ARKADAŞLAR OLACAK'

Açıklamanın ardından Buldan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Heyetin genişlemesi konusunu görüşmediklerini ifade eden Buldan, 300'ün üzerinde acil tahliye edilmesi gereken hasta tutsak, hiç yasal düzenleme yapılmadan tahliye edilmesi gereken 30 tutuklu ve yasal düzenlemeyle birlikte de tahliye edilmesi gereken tutuklular bulunduğunu söyledi.

Bakan Bozdağ'ın, "bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini belki bütçe görüşmeleri başlamadan önce Genel Kurul'a gelecek olan bir yasaya bir madde ekleyerek bu konuda da gerekli adımları atabileceklerini" söylediğini aktardı.

Adaya gidecek mahkumlarla ilgili bir soru üzerine Buldan, bu konudaki taleplerini ilettiklerini hatırlatarak, "Bu konunun  sürecin bir parçası olduğunu ifade ettik. Orada bulunan 5 hükümlü arkadaşın yerine başka hükümlülerin gideceği konusunda herhangi bir engelin olmadığını ve en kısa zamanda bu konuda da bir gelişmenin yaşanacağını belirtti" şeklinde konuştu.

"5 mahkumun sekreterya olarak görev yapacağı söylenebilir mi?" sorusuna Buldan, "Evet. 5 mahkum aynı zamanda Öcalan'a sekreterlik  yapabilecek arkadaşlar olacak. Bunu başından beri söylüyoruz. Bu arkadaşlar her konuda Öcalan'a yardımcı olabilecek arkadaşlar olacaklar" yanıtını verdi.

Buldan, bu isimleri daha önce ilettiklerini ama bu isimlerin olup olmayacağına dair herhangi bir bilgilerinin bulunmadığını kaydetti.

"Adaya gidiş için net tarih verdiniz mi?" sorusuna Buldan, "Biz 'en kısa zamanda' dedik. Biz daha çok bu hafta sonu diye bekliyoruz ama kendisi bize geri döneceklerini ifade ettiler" karşılığını verdi.

'İSİMLER BİZİMLE PAYLAŞILMADI'

İzleme heyetiyle ilgili medyada yer alan listenin hatırlatılması üzerine Buldan, basından öğrendiklerini, kendilerine resmi olarak iletilen herhangi bir şey olmadığını söyledi.

Hükümete, izleme kurulunda kimlerin olacağına ilişkin önerilerini yaptıklarını vurgulayan Buldan, şöyle devam etti:

"Daha önce yaptığımız görüşmelerde izleme kurulunda yer almasını istediğimiz, talep ettiğimiz bazı isimleri verdik. Muhtemelen hükümette böyle bir hazırlık yapmıştır. Ama biz henüz izleme kurulunda kimlerin olacağına dair net bir bilgiye sahip değiliz. Bu isimler henüz bizimle paylaşılmadı. Biz de haberler üzerinden tahminler yürütüyoruz. Çünkü genel olarak aslında verilen isimler birbiriyle örtüşüyor ama elimizde bunların olup olmayacağına dair kesin bir bilgi yok."

Buldan, sürecin başından beri izleme kurulunun hemen hayata geçmesi konusundaki taleplerini ilettiklerini, ancak bu kurulun bir türlü kurulamadığını ifade ederek, "En kısa zamanda kurulması gerektiği önerimiz, talebimiz var. Hükümet cephesine böyle bir talebi ilettik. Henüz netleşen ve resmi olarak bize iletilen bir şey yok. İsimler üzerinde tartışmalar yapılıyor" dedi.

"Tekrar biraraya gelecek misiniz?" sorusuna Buldan, şu yanıtı verdi:

"Belki birkaç gün içerisinde birkaç görüşme daha yapabiliriz ama kiminle yapacağımızı henüz netleştiremedik. İçişleri Bakanı muhtemelen Pazartesi gününe kadar Ankara'da olmayacak. Belki İçişleri Bakanı olmayabilir ama kendi aramızda kimlerle görüşebiliriz noktasında bir değerlendirme yaptıktan sonra ortaya bir şey çıkabilir."

Buldan, izleme kurulunun kaç kişiden oluşacağına ilişkin, "Şu an net değil. Genel şey 15, 16 kişiden oluşmasına dair. Ama resmi olarak bir şey yok" diye konuştu.