Öcalan’la görüşmeye kamu düzeni şartı

Öcalan’la görüşmeye kamu düzeni şartı

Başbakan Davutoğlu, Abdullah Öcalan ile görüşme şartı olarak "kamu düzenini" masaya koydu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün İstanbul’da Akil İnsanlar heyeti ile yaptığı toplantıda, Akillerin, İmralı’da hükümlü PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmesinin, kamu düzenin sağlanmasına bağlı olduğunu söylediği bildirildi

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Akil İnsanlar Heyeti arasında dün Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde yapılan toplantı yaklaşık 10 saat sürdü.

Heyet üyelerinin görüşlerini dinleyen Başbakan Davutoğlu'nun bir kapanış konuşması yaptığı ve "kamu düzeni" vurgusunda bulunduğu öğrenildi.

ÖCALAN'A SEKRETERYA

Toplantıdan 2 isim erken ayrıldı. Mazeretleri olan İç Anadolu Bölgesi Komisyonu Üyesi Celalettin Can ve Prof. Dr. Doğu Ergil gazetecilere açıklamalarda bulundu.

78'liler Vakfı Başkanı Celalettin Can, Abdullah Öcalan'ın şartlarının iyileştirilmesi ve sekreteryası olması gerektiğini toplantıda Başbakan Davutoğlu'ya ilettiklerini belirterek, "Kendi arkadaşlarıyla doğrudan iletişime geçmesi gerektiğini, akil insanlarla da doğrudan görüşmesi gerektiği konuşuldu. Bu eğilim çok güçlüydü" dedi.

Başbakan'ın gerek Kobani'yle, gerek de İmralı'yla ilgili söylediklerini dinlediğini anlatan Can, "Olumsuz bir tepki almadık" dedi.

"EN NİTELİKLİ TOPLANTI"

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil de, bu kadar nitelikli bir toplantıya ilk defa şahit olduğunu söyleyerek, "Akil İnsanlar denilen heyetin de şimdiye kadarki çalışmalarında ve öğrendiklerinde çok ciddi bir tecrübe kazandıklarını, doğru ile yanlışı, duygusal ile akli olanı ayırabilecekleri olgunluğa geldiğini gördüm ve umudum arttı" dedi.

"KÜRT SİLAHLI KUVVETLERİ"

Sürecin sadece "devlet memurları" ile Abdullah Öcalan arasındaki görüşmelerle sürdürülmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ergil, "Birbirine sürten iki sert zemin, yani Türk Silahlı Kuvvetleri ile 'Kürt Silahlı Kuvvetleri' veya siyasi bir örgüt olan devlet ile Kürt siyasetinin temsilcileri şu anda birbirlerine çok güveniyor gözükmemektedirler. O yüzden, bu güven ortamının sağlanması, iki sert zeminin birbirine sürterek yıpratmaması için, aranın açılması ve bu açılan araya da sivil inisiyatifin girmesi, böylece şiddetin, öfkenin sesiyle değil; aklın sesiyle, itidalin sesiyle bir gelecek oluşturmak ihtiyacı dile getirildi" diye konuştu.

KAYNANASI "VATAN HAİNİ" GÖZÜYLE BAKMIŞ

Kayınvalidesinin Akil İnsanlar Heyeti'nde görev aldığı için kendisine "vatana ihanet etmiş" muamelesi yaptığını ve ailesi içinde müthiş bir gerilimin oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Ergil, bu konuda kayınvalidesi ile hayranı olduğu Kadir İnanır'ı telefonda görüştürdüğünü anlatarak, "Aileler içinde bile kutuplaşmanın oluştuğu bir toplumda olumsuz enerjinin boşaltılması lazım. Bu yolda bize düşen neyse, ama Akil İnsanlar Heyeti adı altında değil, yeni görev tanımlarıyla oluşturulacak sivil toplum kuruluşlarında yer almaya hazır olduğumuzu söyledik" dedi.

Toplantı çıkışında konuşan Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Komisyonu Üyesi Fuat Keyman da, Başbakan'ın açıklamalarına vurgu yaparak, "Çözüm sürecinde hükümetin iradesi devam ediyor. 6-7 Ekim olayları gibi olayların bir daha yaşanmaması için kamu düzeninin sağlanmasının önemi vurgulandı" dedi.

"İMRALI İLE DOĞRUDAN GÖRÜŞME MÜMKÜN DEĞİL"

Keyman, kamu düzeni ve normalleşme sağlanmadan İmralı ile görüşme gibi konuların, devletin iradesine yönelik bir zayıflama algısı yaratacağı için mümkün görünmediğini de dile getirdi.

ÜÇÜNCÜ GÖZ

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Komisyonu Başkanı Can Paker de, Hükümet'in öncelikli görüşünün kamu düzeninin sağlanması olduğunu belirterek, "'Ondan sonra üçüncü göz yapısı olabilir' diyorlar. Bizden bekledikleri, gerek bireysel olarak, gerek ortak olarak objektif fikirlerimizi toplumla paylaşmak" diye konuştu.

BAŞBAKAN ANKARA'YA GİTTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, toplantının ardından saat 23:00'te Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nden ayrılarak, Ankara'ya gitmek üzere Sabiha Gökçen Havalimanı'na hareket etti.