Ödemişte Altın Madenine Hayır Şenliği

Ödemişte Altın Madenine Hayır Şenliği

İZMİR'in Ödemiş İlçesi'nde, açılmak istenen altın madeni Küçük Menderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu'nun (HAVZA-PLAT) öncülüğünde düzenlenen eylemle protesto edildi. Bozdağların eteklerindeki Gölcük, Oğuzlar,...

İZMİR'in Ödemiş İlçesi'nde, açılmak istenen altın madeni Küçük Menderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu'nun (HAVZA-PLAT) öncülüğünde düzenlenen eylemle protesto edildi.

Bozdağların eteklerindeki Gölcük, Oğuzlar, Bayırlı, Çağlayan, Çobanlar, Dolaylar, Mursallı, Günlüce ve Çamyayla köylerini içine alan geniş bir bölgede, altın madeni aramak için 5 Mart tarihinde Ödemiş Perşembe Pazarı Mevkii'nde yapılacağı ilan edilen altın madeni açmak için gerekli Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) toplantısı izni Ödemiş Belediyesi tarafından geçen 2 Mart'taki toplantıda oy birliğiyle iptal edilmişti. Belediye, bölgede altın arama çalışmalarının karşısında olacağını duyurdu. Bu gelişmenin ardından Perşembe Pazarı Mevkii'nde, ÇED toplantısı yerine Havza-Plat öncülüğünde 'Altın Madeni hayır Şenliği' düzenlendi. Şenliğe Ödemiş Baro Temsilcisi Erdem Boyacı, Havza-Plat Dönem Sözcüsü Özkan Akgün, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP İzmir 2. Bölge milletvekili aday adayları Mehmet Birlik, Levent Çılı, Ayten Gülsever, Sinan Sarıküse'nin de aralarında yaklaşık 150 çevreci ve köylü katıldı. Katılımcılar göğüslerine kırmızı kurdele taktı.

Konuşmasına, "Demişler ki hükümdara, 'Efendim sizin istediğiniz her şeyi altın yapacak bir kaşif getirdik. Padişah kaşifin gelmesini istemiş. Kaşif hükümdara, 'Tuttuğunuz her şey şu andan sonra altın olacak' demiş ve gerçekten böyle olmaya başlamış. Suyu tutuyor altın, kalemi tutuyor altın, ağacı tutuyor altın olunca hükümdar çok mutlu olmuş. Tabiki aradan saatler geçmiş, hükümdar acıkmış. Ekmeğe dokunmuş altın, suya dokunmuş altın. Hiçbir şey yiyemez olmuş ve açlıktan öteki dünyaya uçmuş" hikayesini anlatarak başlayan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, "Bu Bozdağları bozmaya kalkanların tuttuğu altın olsun diyorum" dedi.

Ziraat Mühendisi Özkan Akgün de altın madeninin çevresel etkileri, zararları, bölgeye tarımsal ve toprak yapısı ne vereceği zararları bir sunum ile anlattı.

YERİN ÜSTÜ ALTINDAN DEĞERLİDİR

Ödemiş Baro Temsilcisi Erdem Boyacı da ÇED süreciyle ilgili olarak kalabalığı bilgilendirdi. Boyacı, şunları söyledi: "Abdullah Şentürk, son bir, iki yıl içinde dört defa İzmir Valiliğine başvurup, 'Bozdağ'da 27 bin dönüm aldım, ruhsatım var. Burada değerli madenler var, çıkarmak için kazı yapacağım' dedi. Valilik yapmış olduğu incelemeler sonucu özellikle Bozdağ'da görünümü değişeceğini ve görüntü kirliliği nedeniyle, büyük boyutlu bir altın madeni ocak işletmesi yapılacağı nedeniyle bu dört başvuruyu da 'ÇED gereklidir' kararı ile reddediyor. Bunun üzerine Şentürk, en son Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurarak ÇED sürecini başlattı. Bakanlık ön başvuruyu kabul etti. ÇED süreci uzun bir süreç ve en az iki kere halkın katılımı ve bilgilendirme toplantısı yapılmak zorunda. Bu sürecin ilk toplantısı bugün saat 14.00'de burada yapılması ön görülmüştü., Ancak başka bir kişi adına Ödemiş Belediyesi'nden burasını kiralamışlar. Ödemiş Belediyesi yanıltılarak burası kiralandı. Havza- Plat olarak biz bunu fark ettik ve 15 imzalı dilekçeyle belediyenin bunu iptal etmesi gerektiğini belirttik. Belediyemiz de ÇED toplantısını iptal etti. Meclis kararı ve oy birliğiyle altın madeninin karşısında olduğunu beyan etti. Bugün de Havza Plat olarak, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği resmi başvurusu ile burayı kiraladık. Resmi ilan nedeniyle buraya gelmek isteyebilirler ama hem yasal olarak burada o toplantıyı yapmaları imkansız hem de bir oldu bittiye getirmelerine izin vermeyiz. Bu altın madenine ve her türlü maden ocağı girişimine karşıyız. Toprakların üstü, altından çok daha değerlidir."

İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlisi Sema Yunakçı'nın ÇED toplantısının yapılamadığına dair tutanak tutmasının ardından katılımcılar bir süre harmandalı oynayıp, birlik beraberlik mesajı verdikten sonra olaysız dağıldı.

FOTOĞRAFLI