Öğrenciye zam şoku: O ücretler %40 arttı

Öğrenciye zam şoku: O ücretler %40 arttı
Güncelleme:

Milyonlarca öğrencinin girdiği sınav başına ödediği ücrette zam patlaması yaşandı.

Sınav ücretlerine yüzde 40 oranında zam yapıldı. YGS 50, ALES 70, TUS ise 100 liraya yükseldi. YDS’nin adı e-YDS olarak değişince fiyatı 120 lira oldu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Zuhal Topcu, AKP’nin öğrencilerin cebine el attığını belirtti. Yüzde 10 olarak açıklanan enflasyona rağmensınav ücretlerine yapılan yüzde 40’lık zamlara tepki gösterdi.

Bugün gazetesinden Çetin Çiftçi'nin haberine göre 2014'te 40 lira olan YGS ücretinin 50 lira, 50 lira olan ALES ücreti 70 lira, 80 lira olan TUS ücreti ise 100 liraya yükseldi. Topcu, YDS giriş ücreti 50 lira iken e-YDS diye bir şey çıkarılarak 120 lira alındığını dile getirdi.

2015 yılında Eğitim Bakanlığı bütçesinin yalnızca yüzde 23'ünün üniversitelere ayrıldığını dile getiren Topcu, “Bu da 18,8 milyar liraya karşılık geliyor. Özellikle, Türkiye üniversitelerinin toplam bütçesi bir Amerikan üniversitesinin araştırma bütçesi kadar bile değil, bundan utanç duymamız lazım” dedi. Üniversite öğretim elemanlarının aldığı maaşın yoksulluk sınırının altında olduğunu da ifade eden Topcu, “Yoksulluk sınırı 4 bin 238 lira iken bir akademisyen nasıl çalışma yapacak” diye konuştu.

Zuhal Topcu şunları söyledi: “Bu ülkenin çocukları boşuna sınava girmektedir. Çünkü AKP'li olmak bir işe girmek için, üniversiteye girmek için artık yeterli olmaktadır. 2006 yılından beri, Çalışma Bakanlığı verilerine göre, 28 bin kişi KPSS'ye girmeden kamuda görev almıştır.”