Okü, Halet Çambel’i Unutmadı

Okü, Halet Çambel’i Unutmadı

Osmaniye’de önemli arkeoloji çalışmalarına imza atan Prof. Dr. Halet Çambel, Korkut Ata Üniversitesi’nde düzenlenen bir programla anıldı.Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Arkeoloji Bölümü tarafın...

Osmaniye’de önemli arkeoloji çalışmalarına imza atan Prof. Dr. Halet Çambel, Korkut Ata Üniversitesi’nde düzenlenen bir programla anıldı.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından organize edilen Arkeoloji Günleri kapsamında “Geçmişten Geleceğe Halet Çambel” başlıklı program, OKÜ Amfisi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Prof. Dr. Halet Çambel ile çalışma imkanı yakalamış çok sayıda değerli bilim insanının katıldığı programa, Osmaniye Vali Vekili Alp Eren Yılmaz, Belediye Başkanı Kadir Kara, OKÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Kadirli Kaymakamı Muhittin Pamuk, Osmaniye Baro Başkanı Dilem Aksoy başta olmak üzere kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de katıldı.

OKÜ Arkeoloji Bölümü öğrencilerinin ev sahipliğinde, Çukurova ve Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji bölümlerinden de katılımın olduğu program protokol konuşmaları ile başladı. Protokol konuşmalarında ilk olarak kürsüye çıkan, OKÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı, Yrd. Doç. Dr. İrfan Tuğcu konuşmasında, programda emeği geçen Osmaniye Valiliği, Osmaniye Belediyesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne teşekkürlerini iletti. Tuğcu, Halet Çambel’in arkeoloji bilimindeki yerini vurguladığı konuşmasında, “Prof. Dr. Halet Çambel, yaşamının 67 yılını ilimizde Kadirli ilçesindeki Karatepe ören yerinde geçirmiştir. Osmaniye’de birçok Osmaniyeli’den daha uzun yaşamış ve burayı kendi memleketi bilmiştir. Hemşehrimiz ve kültür elçimiz olan Prof. Dr. Halet Çambel, 12 Ocak 2014 tarihinde aramızdan ayrılmıştır. İlimizin kültürel ve etnoğrafik zenginlikleri ile arkeolojik değerlerini tüm Türkiye’ye ve Dünyaya tanıtan hocamıza olan vefa borcumuzun farkındayız. O, geçmişi geleceğe taşıdı ve bizler de bu anma programı vasıtasıyla onun hatırasını genç kuşaklara sizlerle birlikte taşıma arzusundayız” ifadelerini kullandı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına konuşma yapan Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz da konuşmasında Halet Çambel’in saygı duyulan, takdir toplayan kişiliğinden söz ederek, Kadirli ve Karatepe için Halet Çambel’in sahip olduğu öneme vurgu yaptı.

OKÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca da önümüzdeki dönemlerde Halet Çambel için OKÜ’de yapılması planlanan projeler hakkında bilgi vererek, OKÜ Arkeoloji Bölümü’ne başarılı başlangıçları için teşekkürlerini iletti. Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, “1947 yılında Karatepe’nin keşfi ile Halet Çambel bizlere; uzun yıllar adından söz edeceğimiz, gururla tanıtacağımız önemli bir miras da bırakmıştır. Karatepe’yi ülkemizin ilk Açık Hava Müzesi haline getiren Halet Çambel ve eşi Nail Çakırhan’a minnet duygusu ile gerçekleştirilen bu anlamlı etkinlikte, toplumumuzda koruma bilincinin ve kültürel farkındalığın başlamasına vesile olan, bu kıymetli insanları saygı ve minnetle anıyoruz” dedi.

Protokol konuşmalarında söz alan Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara da Prof. Dr. Halet Çambel’i bir Osmaniyeli olarak gururla yad ettiklerini belirtirken, Çambel’in bölge için gerçekleştirdiği çalışmalara vurgu yaparak, kendisini anmak için gerçekleştirilen bu anlamlı programa katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Osmaniye Vali Vekili Alp Eren Yılmaz da konuşmasında, Osmaniye’nin yaşadığı dönüşümden bahsederek, Osmaniye’de oluşan kent bilincine, şehirleşmenin yaşanmasına vurgu yaptı. Bu dönüşümde imzası olan Halet Çambel’i rahmetle andıklarını belirten Yılmaz, programa katılanlara teşekkür etti.

Program, Ankara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeter Göksu’nun başkanlığını yaptığı birinci oturum ile başladı. Çukurova Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elife Hatun Kılıçbeyli’nin “Halet Çambel ile Hayata Dair” başlıklı sunumunun ardından, İstanbul Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan “Arkeolojiyi Değer Olarak Görmek: Halet Çambel” başlıklı sunumunu katılımcılar ile paylaştı.

Teşekkür belgelerinin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz, OKÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Osmaniye Vali Vekili Alp Eren Yılmaz tarafından takdim edilmesinin ardından geçilen ikinci oturumda, ODTÜ Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Numan Tuna başkanlığında, Karatepe Kilim Kooperatifi Başkanı Cengiz Cafri, Arkeoloji ve Sanat Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Nezih Başgelen’in sunumları gerçekleştirildi.

OKÜ Merkez Kafeterya’da ikram edilen öğle yemeğinin ardından gerçekleşen üçüncü oturumda, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Prof. Dr. Yeter Göksu, Çukurova Üniversitesi FEF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Yeğingil ve Prof. Dr. Numan Tuna sunumlarını gerçekleştirdiler. Programın son oturumunda ise İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar başkanlığında, İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Eres Özdoğan “Türkiye’nin Arkeolojik Koruma Tarihinde Karatepe’nin Yeri” başlıklı sunumu gerçekleştirirken, OKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayça Gerçek de “Söz Karatepe’de” isimli video sunumunu katılımcılar ile paylaştı. Program toplu fotoğraf çekiminin ardından Osmaniye Belediyesi tarafından Gala Tesisleri’nde düzenlenen akşam yemeği ile sona erdi.