Okul Kodunu Yanlış Girince Üniversiteyi Kazanamadılar

Okul Kodunu Yanlış Girince Üniversiteyi Kazanamadılar

DENİZLİ'nin Tavas İlçesi'nde eğitim veren Bekir Güngör Anadolu Sağlık Lisesi'ni bu yıl bitirerek üniversite sınavlarına giren 57 öğrenciden 40'ı, Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS) sonrası tercihlerini yaparken, Mesleki Teknik Okul (M.T.O.K.)...

DENİZLİ'nin Tavas İlçesi'nde eğitim veren Bekir Güngör Anadolu Sağlık Lisesi'ni bu yıl bitirerek üniversite sınavlarına giren 57 öğrenciden 40'ı, Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS) sonrası tercihlerini yaparken, Mesleki Teknik Okul (M.T.O.K.) kodunu girmeyince, puanları yetmediği için yerleştirmeleri yapılmadı. Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra hiçbir bölümü kazanamadıklarını öğrenen öğrenciler şok yaşadı.

Tavas'ta eğitim veren Bekir Güngör Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'ni bitiren 57 öğrenci YGS ve ardından LYS'ye girdi. Sınavdan sonra üniversiteye yerleşmek için internet üzerinden tercihlerini yapan öğrencilerden bir bölümü tercih formlarına istedikleri bölümlerin kodlarını, Mesleki Teknik Okul kontenjanı yerine normal liselerden mezun olanlar gibi yazdı. Tercih formlarını yanlış dolduran öğrenciler yerleştirme sonuçları açıklanınca büyük hayal kırıklığı yaşadı. 57 öğrenciden okul kodunu doğru yazan 17'sinin yerleştirmeleri yapılırken, 40 öğrenci ise hiçbir üniversiteye yerleştirilmedi.

okula gidince gerçek anlaşıldı

Sonuçları öğrenen öğrenciler, velileri ile birlikte okula gitti. Yapılan incelemede, tercih sırasında yanlış kodlama yapıldığı anlaşıldı. Konu Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de bildirildi. Öğrenci velilerinden bazıları hatanın okul yönetiminden kaynaklandığını iddia etti. Okul Müdürü Osman Selbik ise hatanın kendilerinden değil, öğrencilerden kaynaklandığını, tercihleri öğrencilerin internet ortamında yaptığını söyledi. Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz da, "Burada okul yönetiminin bir kusuru yok. Öğrenciler tercih formlarını doldururken okul kodunu yanlış yazmışlar" dedi. Yapılacak bir şey olup olmadığının araştırıldığını belirtti.

KODLAR FARKLI

Üniversitelerin bazı bölümleri için Mesleki Teknik Okul mezunlarına kontenjan ayrılıyor. Öğrencilerin, puanları daha düşük olan bu kontenjandan yararlanıp o bölüme girebilmesi için, tercih yaparken kılavuzda yazılı bu kodu girmesi gerekiyor. Aksi halde değerlendirme ve sıralama, meslek lisesi mezunu olmayan diğer öğrencilerle aynı şekilde yapılıyor. O zaman da tercih ettiği bu bölüme girebilmesi için daha yüksek puan gerekiyor.

FOTOĞRAFLI