Olan ekmeğe olacak !

Olan ekmeğe olacak !

Doğalgaza ve elektriğe yapılan %9 zammın ekmeğin kalitesini düşürmesinden endişeleniliyor.

Doğalgaz ve elektriğe yapılan yüzde 9 zamla birlikte fırıncılar maliyeti düşürmenin yolunu arıyor. Bu durum ekmeğin kalitesini düşürecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın döviz kurlarındaki artış ve kuraklığı gerekçe göstererek elektrik ve doğalgaza yüzde 9 oranında zam yapıldığını açıklaması fırıncıları isyan ettirdi. Yoğun elektrik ve doğalgaz tüketen fırıncıların ekmek maliyetini düşürmek için kaçak işçi ve kalitesiz malzeme kullanacağı iddia edildi.

Türkiye Ekmek İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, Türkiye’deki düşük buğday rekoltesi yüzünden fırıncıların unu yüksek fiyatlarla aldığını söyledi. Undaki artışa rağmen ekmek fiyatlarında yeni bir fiyat ayarlamasına gidilmediğini aktaran Kolivar, bunun üstüne elektrik ve doğalgaza zam yapılmasının ekmek üretim maliyetlerini daha da artıracağını bildirdi.

Kolivar, elektrik ve doğal gaza yapılan zammın ardından, vergisini ödeyerek kayıtlı üretim yapan fırıncıların ağır darbe yiyeceğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Elektrik, ekmek üretiminde en önemli girdilerden biri, ekmeğin pişmesi doğalgaz ve elektriğe bağlı. Bu iki ürüne yapılan büyük zam fırıncıları perişan edecek. Zamların ardından maliyetleri düşürmek için kaçak işçi çalıştırmalar artacak. Merdiven altı fırıncılara gün doğdu. Ekmek üretimi maliyetini azaltmak için bozuk, kurtlu un ile malzeme kullanımı da artacak. Bu da halkın ekmeği ile oynandığı anlamı taşıyor.”

Zam artık kaçınılmaz

Cihan Ko­li­var, elek­trik, do­ğal­gaz ve gir­di ma­li­yet­le­rin­de­ki ar­tı­şın ek­mek fi­yat­la­rın­da ka­çı­nıl­maz ola­rak zam­mı gün­de­me ge­tir­di­ği­ni kay­det­ti. Ko­li­var,”Biz es­naf ola­rak içi­miz kan ağ­la­ya­rak ek­me­ğe zam yap­mak zo­run­da ka­la­ca­ğı­z” şek­lin­de ko­nuş­tu.