Ölmeden organlarını aldılar !

Ölmeden organlarını aldılar !
Güncelleme:

Kaza geçirerek komaya giren 41 yaşındaki Rus kadının, ölmeden 4 organının alındığı ortaya çıktı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da kaza geçirerek komaya giren 41 yaşındaki kadının, daha ölmeden izinsiz şekilde 4 organının alındığı ortaya çıktı

Rusya’da 2003 yılında yaşanan kara borsada organ satışı skandalının ardından hükümetin başlattığı 10 yıllık organ bağışı kampanyaları Moskova’da yaşanan yeni bir skandalla darbe aldı.ABD ve Avrupa ülkelerinde her 1 milyon kişiden 20’si organlarını bağışlarken bu oran Rusya’da milyonda 5 düzeyindedi.

Milliyet'ten İsmail Şahin'in haberine göre; Halkın güvenini kazanmayı amaçlayan kampanyalar sayesinde bu oran 8.5’e yükseltilerek, geçen yıl 1363 organ naklinin gerçekleşti. Ancak Başkent Moskova’da 41 yaşındaki Olesia Dobrovolksky isimli kadın geçirdiği kaza sonrasında 81 numaralı hastaneye kaldırıldı.

Komaya giren kadının başına aldığı darbeler yüzünden beyin ölümü gerçekleşince doktorlar aileye bile danışmadan organlarını aldı. Doktorlar sağlık bakanlığının kendilerine gönderdiği talimat çerçevesinde kadının ölümünün ardından böbrekleri, karaciğeri, pankreasının ve bir uzvunu alarak organ nakil merkezine transfer etti. Dobrovolksky’nin ailesi ise iki çocuğu olan kadının organları alınırken halen yaşadığını öne sürdü.

‘Ölmeden fişi çekildi’
Ailenin şikayetine göre komada olan Dobrovolksky daha yaşam destek ünitesi ile yaşatılırken izinsiz şekilde organları alındı. Rus basınına konuşan kadının yakınları, “Bize komada olduğu söylendi, beyin ölümü gerçekleşti dendi. Ama yaşam destek ünitelerinden çekilmesi için bir onay vermedik. Sonra Olesia’nın öldüğü bildirildi. Morga gittiğimizde vücudunun açılmış halde olduğunu gördük. Organ nakli konusunda hiçbirimizin izni alınmadı. Doktorlar izinsiz şekilde bu organlara el koydu” açıklamasında bulundu.
Olayın medyaya yansıması üzerine Moskova savcılığı ve Sağlık Bakanlığı soruşturma başlattı. Yetkililer şimdi kadının organlarının ölmeden mi yoksa öldükten sonra mı alındığını belirlemeye çalışacak. Rus yasalarına göre, ölümü gerçekleşen bir kişi, eğer bağışta bulunuyorsa ailesinin onayıyla organları alınabiliyor. Hastanedeki yetkililer konu ile ilgili açıklamaya yapmayı reddetti.