Ören: Soma maden ocağı faciasıyla ilgili bilirkişi raporundan cinayet çıktı

Ören: Soma maden ocağı faciasıyla ilgili bilirkişi raporundan cinayet çıktı

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma maden ocağı faciasıyla ilgili bilirkişi raporundan cinayet çıktığını bildirdi.301 madencinin hayatını kaybettiği maden kazasına ilişkin gerçeklerin bilirkişi...

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma maden ocağı faciasıyla ilgili bilirkişi raporundan cinayet çıktığını bildirdi.

301 madencinin hayatını kaybettiği maden kazasına ilişkin gerçeklerin bilirkişi raporlarıyla bir bir açığa çıktığını belirten CHP Manisa Milletvekili Ören, "Uzmanlardan oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı ve Cumhuriyet Başsavcılığına verilen bilirkişi raporunda görülmüştür ki Soma’da 301 maden işçisi cinayete kurban gitmiştir." dedi.

Ören, rapor hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: "Daha önce belirttiğim gibi Soma’da 301 işçinin öldüğü cinayetin tetikçisi Soma Kömürleri İşletmeleri AŞ ise azmettiricisi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ)'dir. Bu tespitim, Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan bilirkişi raporunda da teyit edilmiş ve raporun sonuç kısmında tam 20 madde halinde yazılan kusur ve ihmallerle ilgili olarak, işveren ile birlikte TKİ’de asli kusurlu olarak gösterilmiştir."

Ören, konuyla ilgili açıklamasına şöyle devam etti: "Burada büyük bir facianın yaşanacağı önceden belliyken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına, bu ocağı neden Soma Kömürleri İşletmeleri AŞ'ye vererek üretim yaptırdığının açıkça sorulması gerekmektedir. Çünkü, Eynez kömür sahasını daha önce işleten Park Holding 7 Ekim 2009 tarihinde TKİ’ye verdiği sözleşme devri ile ilgili başvurusunda, 'üretim çalışmaları sırasında oluşan yangınlardan dolayı üretim yapılamaması ve yüksek su geliri' gerekçe gösterilerek 'ileride telafisi mümkün olmayacak problemlerle karşılaşılacağı anlaşılan bu durumdan hem şirketimizin, hem de kurumunuzun olumsuz etkilenmemesi için işi devir etmek istemekteyiz' denildiği bilirkişi raporunda yer almaktadır. Ayrıca raporda '13.05.2014 tarihindeki maden kazasının, kaza öncesi teknik verilerin değerlendirilmesi sonrasında, pek çok ihmal ve kusurun bir araya gelmesi sonucu meydana geldiği ve kazanın önlenebilir olduğu fikri bilirkişi heyetimizde oluşmuştur.' denilmektedir. Maden sahasının yüksek yangın riski taşıdığı TKİ ve Soma Kömürleri AŞ tarafından bilindiği halde, hiçbir önlem alınmadan işçiler her gün o madene ölmek üzere gönderilmişlerdir."

Bunun düpedüz cinayet olduğunu dile getiren Ören, "Bu katliamın sorumluları adalet önünde elbet hesap vereceklerdir. Fakat 301 işçinin hayatını kaybetmesinin siyasi hesabının da verilmesi gerekmektedir. Bu hesabı verecek olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dır. Çünkü Sayın Bakan, Soma Kömürleri AŞ’nin işlettiği Işıklar ocağına 2013 Ramazan ayının ilk günü giderek, 'Örnek alınacak niteliklere sahip ocağın işçi güvenliğini ön planda tuttuğunu, güvenlikle ilgili sistemlere para harcandıkça, işçilerin kaygıları giderildikçe verimin arttığını gördüklerini.' söylemişti. Soma’da kömür üretiminin ve işçi veriminin nasıl artığını hep birlikte gördük. Tam bir sömürü düzeni içerisinde, işçiler ölümüne çalıştırılmışlardır. Sonuçta, öve öve bitiremediği şirketin işlettiği maden ocağı 301 işçiye mezar olmuştur. Yüzlerce çocuk babasız, anne, baba evlatsız kalmıştır. 301 maden şehidinin vebalini taşıyan Taner Yıldız’ın, bakanlık koltuğunda oturması vicdanen de ahlaken de doğru değildir. Bu nedenle, Cumhuriyet Savcılığına verilen bu bilirkişi raporundan sonra Bakan Taner Yıldız’ın en kısa zamanda istifa etmesi gerekmektedir." dedi. CİHAN