Org. Özel’den Davutoğlu’na ‘jandarma mektubu’

Org. Özel’den Davutoğlu’na ‘jandarma mektubu’

Genelkurmay Başkanı Org. Özel, Başbakan Davutoğlu'na Jandarma düzenlemesiyle ilgili bir mektup yazdı.

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Başbakan Davutoğlu'na Jandarma'nın tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasını öngören düzenlemeyle ilgili bir mektup yazdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı “güvenlik paketi”nde yer alan ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın “tamamen” İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasını öngören düzenleme üzerine, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in bir mektup kaleme aldığı öğrenildi. Mektupta, Jandarma Genel Komutanlığı’nın sivilleşmesinin doğurabileceği sakıncalar anlatıldı.

Cumhuriyet gazetesinden Barkın Şık’ın haberine göre; Özel’in, Davutoğlu’na “gizli ve kişiye özel” olarak gönderdiği mektubun içeriği ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı kaynakları, “Jandarma’nın görev ve sorumlulukları ile ilgili olarak kanunda yapılması gereken ve/veya düşünülen Genelkurmay Başkanlığı’nın teklifleri Başbakanlığa resmi bir yazı ile gönderilmiş, konu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme yetkisi hükümetimize aittir” dedi.

[Jandarma’ya PKK balyozu vuruyorlar] Jandarma’ya PKK balyozu vuruyorlar

 

Jandarma Genel Komutanlığı’nın 280 bin personeli bulunuyor. Bunların 4 bin 500’ü subay, 18 bini astsubay, 25 bini uzman çavuş. Teamüller gereği Jandarma Genel Komutanlığı’nın başına Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda kadrosu bulunan bir orgeneral atanıyor. Jandarma’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması durumunda, başına Emniyet Genel Müdürlüğü’nde olduğu gibi bir vali ya da üst düzey bürokrat atanabileceği belirtiliyor. Jandarma’nın sorumluluk alanı Türkiye yüzölçümünün yüzde 92’sini kapsıyor.