Orman Ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Hayatın Kaynaklarına Yeşil Makyaj

Orman Ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Hayatın Kaynaklarına Yeşil Makyaj

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) yürüttüğü "Baraj...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) yürüttüğü "Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı" kapsamında baraj ve göletlerin etrafı ağaçlandırılarak su verimi ve kalitesi artırılıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yaşamın kaynağı olan suyun hem Türkiye hem de dünya da son derece değerli, ekonomik ve stratejik bir kaynak olduğunun farkında olarak uygulamaya koyduğu 2013-2017 arasını kapsayan "Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı"nda çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

Barajların ve göletlerin Türkiye'nin en önde gelen altyapı yatırımlarından biri olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu "Bu yatırımlar içme ve kullanma suyu, sulama, sanayi suyu, taşkın ve sel kontrolü, enerji üretimi, balıkçılık, rekreasyon, yaban hayatı ve diğer çevresel gayelere yönelik önemli hizmetler sunuyor" dedi.

121 BARAJ VE GÖLETTE ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

Türkiye'deki baraj havzalarının önemli kısmının, bitki örtüsünden mahrum yüksek eğimli arazilerden oluştuğunu vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu şöyle devam etti:

"Yeni barajların inşa edilmesi kadar, eski yapıların korunmasına da büyük ehemmiyet veriyoruz. Eğimin fazla olması ve bitki örtüsünün az olması baraj ve göletlerimizde erozyonun fazlaca görülmesine sebep oluyor. Bu yüzden 2003 yılından itibaren baraj ve göletlerin su verimi ve kalitesini artırmak maksadıyla su toplama havzalarında ağaçlandırma, erozyon kontrolü, mera ıslahı çalışmalarını hızlandırdık. 2013 yılında başlattığımız "Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı" ile bu çalışmalarımızın hızını daha da artırdık. Eylem planı çerçevesinde 2017 yılına kadar 400 baraj ve göletin etrafını ağaçlandıracağız. 2014 yılı sonu itibarıyla ise 121 baraj ve gölette bu çalışmaları tamamladık."

BARAJ VE GÖLETLERİN ÖMRÜ UZUYOR

Baraj ve göletlerin, bulunduğu bölgeye hayat verdiğini ifade eden Veysel Eroğlu "Bu çalışmalarla baraj havzalarında oluşan erozyonu en az seviyede tutmayı, barajların ömrünü uzatmayı ve kaliteli hava üretimini sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca bu çalışmalarla yeni rekreasyon ve turizm alanları kazandırıyor, yaban hayatı için yeni barınma alanları oluşturuyor ve ağaçlandırmalarda gelir getirici türler kullanarak yöre halkının ekonomisine katkıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖNCELİK İÇME SUYU MAKSATLI BARAJLARA VERİLİYOR

Ağaçlandırma çalışmaları yapılırken önceliğin içme suyu temin eden barajlara verildiğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu "Ağaçlandırma yaparken tabii türlerin de içinde bulunduğu yapraklı ve ibreli türlere önem veriyoruz. Çünkü bu alanlarda kaliteli içme suyu elde etmek bizim için çok önemli. Bu yüzden suyun kalitesini bozmayacak türleri tercih ediyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İHA