Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Yetersiz Beslenmenin İlacı: Spirulina

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Yetersiz Beslenmenin İlacı: Spirulina

Ağır yetersiz beslenme sorunu yaşayan 5 yaş altındaki 5 bin çocuğun sağlık yardımı alamadığı Orta Afrika Cumhuriyeti'nde oldukça besleyici deniz yosunu spirulina, Bangui'de sadece 5 merkezde çocukların tedavisinde kullanılıyor

Dünyanın en yoksul ülkelerinden Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çocuklardaki yetersiz beslenmeyle mücadeleye protein ve vitamin bakımından zengin deniz yosunu spirulina yardımcı oldu. 

Bu bitki, bazı tıp merkezlerinin yardımıyla çocuklardaki yetersiz beslenmenin ilacı haline getirildi.  

Kapsül, tablet ya da toz haline getirilebilen bitki, şubatta başkent Bangui'deki 5 merkezde tedavi amacıyla kullanılmaya başlandı.

Başkentin 7. bölgesindeki bir kliniğin müdürü olan Andre Freddy Lemmonier, AA muhabirine açıklamasında, 0-5 yaşındaki çocuklara ücretsiz olarak spirulina bazlı tedavi uygulandığını söyledi. 

Lemmonier, "Sardalyaya eklenen spirulina, çocuklardaki yetersiz beslemeyle mücadelede ideal bir besin. Spirulina, C hariç çocukların güçlerini toplaması için gereken neredeyse tüm vitaminleri içeriyor" dedi.

Aynı bölgedeki 30 çocuğun tedavi gördüğü başka bir merkezin sağlık görevlilerinden Natacha Dapounet de muayene ve testlerden sonra yetersiz beslenen çocuklara sardalya ile spiruliana tozu takviyesi yapıldığını vurguladı.

Dapounet, daha sonra tedavinin devamı amacıyla ebeveynlere çocukları için bir miktar spirulina verildiğini belirtti. 

Bangui'nin 7. bölgesindeki başka bir merkezin beslenme uzmanlarından Felicienne Magout ise bu tedavinin uygulandığı merkezleri ziyaret edenlerin sayısının her geçen gün arttığını, başkentin uzak bölgelerinden bile gelenler olduğunu ifade etti. 

Ancak bu tedavinin uygulandığı merkezlerde çalışan uzmanlar, yardımların sınırlı olduğuna, teknik ve maddi imkanların yetersizliği nedeniyle spirulina ekiminin çok az yapılabildiğine dikkati çekti.

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) son raporuna göre, ülkede yetersiz beslenme oldukça vahim durumda. 

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), geçen yıl Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki iç savaş nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğünü, 2,5 milyondan fazla çocuğun tamamen insani yardıma muhtaç olduğunu belirtmişti.

UNICEF, ağır yetersiz beslenme sorunu yaşayan 5 yaş altındaki 5 bin çocuğun da tedavi göremediğini vurgulamıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı