Otobüste taciz timi iş başında

Otobüste taciz timi iş başında

Kolombiya'da otobüs tacizcilerini sivil giyimli genç kadın polisler yakalıyor.

Kolombiya'da otobüste tacizi önlemek için bu yöntem kullanılıyor. Sivil giyimli yaşları genç kadın polisler otobüslerde geziyor, kadın yolcuları elle taciz edenleri yakalıyor.

Kadın polisler, "Her yaştan, sınıftan, tipten erkek taciz ediyor" diyor.

Kolomobiya Bogota'da yapılan bir araştırmada her 10 kadından 6'sı otobüste kendilerine en az bir defa elle sarkıntılık yapıldığını söyledi. Günde ortalama 2 milyon kişi otobüslerle yolculuk yapıyor ancak şikayet eden sayısı çok az. 2013'te sadece 81 kişi şikayetçi olmuş. 2014'ün ilk 8 ayında ise sayı 150'yi aşmış. Ülkede tacize karşı çözüm bulmak için sivil kadın polisler hergün otobüs yolculuğu yapıyor
 
22 yaşındaki Laura da onlardan biri. Okula yetişmeye çalışan bir öğrenci gibi hergün otobüse biniyor.
 
17 KİŞİ TUTUKLANDI
 
 
Laura, yeni girişimin sonuç verdiğine inanıyor. Laura, "Göreve başladığımız sıradaki elle sarkıntılık ve benzeri taciz ihbarlarında azalma oldu." diyor.
Özel polis biriminin sorumlusu Lina Maria Rios, Transmileno Elit Grubu'nun göreve başlamasından bu yana sarkıntılıkla ilgili ihbarlarda ufak bir azalma olduğunu doğruluyor; "Henüz erken ama, eğilimler değişiyor gibi." diyor.
Elit Grup, çoğunluğu belediye otobüslerinde devriye gezmeye başladıktan sonraki ilk iki haftada olmak üzere, 17 kişiyi tutukladı.
 
Lina Maria Rios, "Kadınlara elle sarkıntılık etmek isteyen erkekler, şimdi, sivil giyimli bir kadın polisi taciz etme riskiyle karşı karşıya olduklarından duraksıyor olabilir. Ama kesin değil tabii bu." diyor.
Kadınlara sarkıntılık etme eğilimlisi erkekleri caydırmayı hedefleyen özel birimde görevli kadın polisler, muhtemel suçluları yakalamak için yem olarak ortaya çıkmadıklarını vurguluyor. Kadın polisler, özel birimin göreve başlaması dolayısıyla dar kot pantolonlarla basının önüne çıkınca yerel medyada bu yönde yorumlar yer almıştı.
 
KADINLARA YALNIZ OLMADIKLARINI HİSSETTİRİYORUZ
 
11 kişilik ekibin 7'si kadın. Ama bu polislerin seçilme nedeni, sivil giyimli olarak yapılan çalışmalarla, istihbarat derleme ve savunmasız gruplarla ilgilenme deneyimleri nedeniyle seçildi.
Özel ekipte daha çok kadınların bulunması, muhtemel suçlulardan değil, muhtemel mağdurlardan kaynaklanıyor.
Kuşku verici davranışları belirleme konusunda özel eğitim almış olan Yuri, "Yüz kızartıcı bir durum yaşandığında mağdur kadını izliyor olmamız, kadınlarda rahatsızlık yaratmıyor." diyor.
 
Özel polis biriminin sorumlusu Rios da, "ayrıca kadınlara, yalnız olmadıklarını hissettirmiş oluyoruz. Kadın polislerin arkasında destek olduğunu gösteriyoruz." diye ekliyor. Rios, özel birimin koordinatörü olmadan önce de sivil giyimli olarak görev yapmış, belediye otobüslerinde yankesicilerin peşine düşmüş. Ama sarkıntılıkla mücadele eden birimde çalışmanın çok farklı olduğunu söylüyor.
 
HER YAŞTAN, HER SINIFTAN ERKEK TACİZ EDİYOR
 
Kadınlara sarkıntılık edenlerin yakalandıkları anda ender olarak şiddetli tepki gösterdiğini ve bu insanların her yaştan, her sınıftan, her tipten olduklarını vurgulayan Rios, elle taciz meraklısı erkeklerin belli bir profili olmadığından ekipte görevli polislerin belli bir tür görünümden ziyade, kuşku uyandıran davranışları izlediğini söylüyor.
 
KADINLARA YASLANANLARI İZLİYORLAR
 
Transmileno Elit Grubu, otobüslerde kadınların göğüslerine ya da kalçalarına gözlerini diken, kadınlara yaslanan veya tavandaki tutacaklara asılmak yerine ellerini aşağıda tutan erkekleri izliyor özellikle. Erkekler kasıtlı olarak, uygunsuz bir temasa geçtiği anda da duruma müdahale ediyorlar.
Özel ekibin görevi kadınlara sarkıntılık eden erkekleri yakalamakla sınırlı değil. Transmilenio şebekesinde her türlü cinsel taciz şikayetine hızla cevap veriyor.
 
ELLE TACİZ ETTİ, YUMRUK ATTIM
 
Amaç, tacize uğrayanları, yetkililerin işi ciddiye aldığına inandırmak ve bir suç işlendiğinde şikayetçi olmaya teşvik etmek.
Ekipte görevli bir başka kadın polis, Bogota'ya ilk geldiğinde, Transmilenio otobüsünden inerken arkasından elle sarkıntılığa uğradığını, kapı kapanmadan dönüp erkeğin göğsüne yumruk atmayı başardığını ama yine de yaşadığının korkunç, insanı aciz birakan bir deneyim olduğunu anlatıyor.
Erkeklerin dörtte birinin kadına elle sarkıntılığın hala kötü bir tarafı olmadığını düşündüğü Bogota'da görev yapan özel ekip, mevcut yasalar altında, çoğu suçlunun hapse atılmayacağını bilse de, en azından toplum içinde bir bilinçlenme sağlamayı umuyor.