Otomobil sahipleri dikkat !

Otomobil sahipleri dikkat !

Yanlış yakıtla aracı bozuldu, zararını akaryakıt istasyonundan aldı...

Ankara'da yanlış yakıt konulduğu için aracı bozulan vatandaş, başlattığı hukuk mücadelesini kazandı. Mahkeme tüm zararın akaryakıt istasyonunca karşılanmasına hükmetti.

Ankara Batı 2. Tüketici Mahkemesi tarihi bir karar imza attı. Karara göre araçlara yanlış yüklenen yakıtlardan kaynaklı doğan masraftan yakıtı satan firmayı sorumlu tuttu. Oluşan tüm zararın karşılanmasına hükmetti.

Olay Ankara'da yaşandı. Bir benzin istasyonundan yakıt alan vatandaşın aracı, bir süre ilerledikten sonra stop etti çalışmadı. O da bu durumu yakıt aldığı istasyona bildirdi. Ancak firma sorumluluk kabul etmedi. Sigortadan çekici çağıran vatandaş aracını servise götürdü. Yapılan inceleme sonucu dizel araca benzin koyulduğu ve bu yüzden arıza yaptığı tesbit edildi. Ardından tamir işlemleri başladı. Aracın yakıtı boşaltılıp sistemleri temizlendi.

Mağdur vatandaş hasarı ve yaşadığı mağduriyeti yakıt aldığı istasyona iletti. Zararının karşılanmasını istedi. Ama olumsuz cevap aldı . Bunun üzerine mahkemeye gitti.

Vatandaşın aracı tamir edildi, ancak akaryakıt firması masrafları ödenmeyince serviste aracı teslim etmedi. Bunun üzerine mağdur vatandaş ihtiyaçlarını gidermek için birde araç kiraladı.

Mağdur olan vatandaş adına Avukat Serdar Ülkü dava açtı. Akaryakıt istasyonunun olayda kusurlu olduğunu belirterek tamir masrafları dahil her türlü gideri karşılamasını talep etti. Dava 15 ayda sonuçlandı. Mahkeme heyeti davacıyı haklı buldu. Tüm zararın akaryakıt istasyonu tarafından karşılanmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti akaryakıt firmasının 1506 liralık tamirat masrafını ödemesine karar verdi.

Araçta yanlış koyulan yakıt boşaltılırken, yapılan tamir işlemleri sırasında içinde koku oluştu. Temizlenmesi ve kokunun gidirlmesi için 236 lira harcandı. Mahkeme bu parayıda akaryakıt şirketinin ödemesine hükmetti.

Avukat Serdar Ülkü, emsal bir karar aldıklarını dile getirdi. Bu karara göre araçlarına yanlış yakıt yüklemesi yapıldığında, araç sahibi farkına vardığı anda araçlarını hareket ettirmeden çekici ile servise götürmeleri gerektiğini ve yakıt fişini atmamaları gerektiğini söyledi.

Ülkü, "Buna göre araç için yapılması muhtemel tamir masrafları, akaryakıt için ödenen bedelin iadesini, aracın serviste durduğu gün kadar yerine kullanılan ikame aracın kira bedelini, araçtaki akaryakıtı tahliye etme esnasında meydana gelebilecek hasarları, çekici masraflarını ve araç detaylı temizlik bedeli gibi bedellerin v.b. kalemlerin iadesi söz konusu olmuştur." dedi.

Avukat Serdar Ülkü, böyle bir olayın yaşanmasına karşı sürücüleri uyardı. Ülkü "Eğer aracın yakıt depo kapağında yakıt türü yazmıyorsa, mutlaka hangi yakıtın yükleneceğinin görevli kişiye söylenmesi gerekmektedir." diye konştu.

Avukat Ülkü; "Aynı zamanda yanlış akaryakıt yüklemesinin fark edildiği anda derhal bunun satıcıya ihbar edilmesi gerekmektedir. Eski 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre; Satılan malın ayıplı olması halinde tüketici malı teslim aldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde bu malların satıcıya geri verilerek değiştirilmesini veya ödediği bedelin iadesini veya ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirimini ya da ücretsiz olarak tamirini talep edebilir. Yine Türk Borçlar Kanunun 219 sayılı maddesine göre; Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur. Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur." dedi.