(Özel Haber) Dev Limanda Vinç Operatörleri Türkiye’de İlk Kez Uygulanan Simülasyon Sistemiyle Eğitiliyor

(Özel Haber) Dev Limanda Vinç Operatörleri Türkiye’de İlk Kez Uygulanan Simülasyon Sistemiyle Eğitiliyor

Türkiye’nin en büyük konteyner limanı Asyaport’ta vinç operatörleri Türkiye’de ilk kez uygulanan birebir simülasyon eğitimi ile eğitiliyor. Operatörler, vinç kullanma yetenekleri test edilerek verilen...

Türkiye’nin en büyük konteyner limanı Asyaport’ta vinç operatörleri Türkiye’de ilk kez uygulanan birebir simülasyon eğitimi ile eğitiliyor. Operatörler, vinç kullanma yetenekleri test edilerek verilen eğitimlerle profesyonelleştiriliyor.

Tekirdağ’da yapımı devam eden ve Haziran ayında açılması planlanan Asyaport’ta kurulan simülasyon odasında birebir liman canlandırılması yapılarak vinç koltuğuna oturan operatör gemilerden yükleri limana indirme eğitimi alıyor. Eğitim esnasında yapılan yanlışlarda koltuk titreyerek veya uyarı sinyali verilerek hatalar uyarılıyor. Simülasyon sistemi hakkında bilgi veren Asyaport Liman İşletme Müdürü Kadir Uzun, sistemin Türkiye’de ilk kez Asyaport’ta uygulandığını söyledi.

Liman İşletme Müdürü Uzun uygulamanın operatörlerin belirlenmesinde ve profesyonelleşmelerinde etkili olduğunu belirterek, "Bu bizim getirdiğimiz büyük gemi sahil vinçlerinin gemileri elle işlediğimiz sts dediğimiz ship to shore vinçlerin koltuk ve sistemleriyle halat manevralarına kadar bire bir simülatörleri burada. Buradaki hedefimiz genç operatörlerimizin gerçek anlamda vince çıkmadan önceki tüm eğitimlerimizi burada yapmak, senaryoları burada uygulamak. Bunların üzerinde verdiğimiz eğitimlerle daha sağlıklı ve daha profesyonel operatörler yetiştirmek. Bunu stsler için yaptığımız gibi aynı şekilde bunun benzeri artci lastikli saha vinçleri için de yapıyoruz. Onda da tüm artci operatör eğitimlerimiz tamamlayacağız. 6 haftalık bir eğitim programımız var. Bu eğitimler doğrultusunda yetiştirdiğimiz yeni operatörlerimizi vinç operatörü olarak limanlarımızda istihdam edeceğiz. Bunlarla ilgili öncesinde yeteneklerini de test ettiğimiz ayrı programımız var. O testten geçerek operatörleri belirliyoruz sonra da eğitimlerini tamamlıyoruz. Türkiye’de böyle bir simülatör odası bire bir STS’lerle ve artci’lerle ilk defa yapılmış olarak ilk defa Asyaport’ta operatörlere verilecektir. Burada belirleyeceğimiz operatörlerin yetenekleri doğrultusunda hem yeni operatörleri yetiştirmek, yeni eğitim programları ile meslek edindirmek vince çıkmadan önce oluşabilecek kazalar, hatalarla ilgili verilen ön eğitimleri ile iş güvenliği açısından operatörlerimiz açısından vinç kullanma zamanında çok büyük bir avantaj sağlamaktadır" dedi.