Özel okullar ateş pahası !

Özel okullar ateş pahası !
Güncelleme:

Özel okulların ücret tarifesi belli oldu; anaokulu ücretleri 8 bin'den başlarken, liselerde bu rakam 30 bin TL'yi aşıyor.

Özel okullar önümüzdeki eğitim öğretim yılı ücretlerini açıklamaya başladı. Anaokulu ücretlerinin 8 bin'den başladığı ve liselerde 30 bin TL'yi aştığı okul ücretlerine ilişkin, ücret tarifesinde yer alan bilgilere göre,  ara sınıf ücretlerine de enflasyon oranı eklendikten sonra en fazla yüzde 5 zam yapılabilecek. Ayrıca özel okullar sadece yüzde 100 ücretsiz öğrenci okutabilecek.

ARA SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ZAM ORANLARI HESAPLANIYOR

Hürriyet'ten Gülseven Özkan'ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı, yaptığı değişiklikle özel okulda okuyan ara sınıf öğrencilerinin zam oranları hesaplanırken, bir önceki yıl ilan edilen eğitim ücretinin enflasyon oranı eklendikten sonra en fazla yüzde 5'i kadar olacağını açıkladı.

"ENFLASYON UYARISI"

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci imzasıyla 2015 Ocak ayında illere gönderilen yazıda, özel okullara 'enflasyon uyarısı' yapıldı. Yazıda ara sınıfların eğitim ücretleri ile ilgili, 2014 Temmuz ayında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle getirilen, "Okulların ara sınıflarının eğitim ücreti, bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen eğitim ücretine (Y.İ,ÜFE+TÜFE)/2 oranına, en fazla 5 oranında artış yapılarak belirlenir" hükmü hatırlatıldı.

1-20150427161831.jpg

"10 BİN TL'LİK OKUL EN FAZLA 11 BİN TL OLABİLİR"

Ücret artış oranlarında yönetmelik hükümlerine uygun hareket edilmesi gerektiği vurgulandı. Enflasyonun yüzde 5 olması öngörülerek, örnek bir hesaplama modeline de yer verilen yazıda, özel okulun ilan ettiği ücret 10 bin TL ise yüzde 5'lik enflasyon farkı ve en fazla yüzde 5 zam yapılması gerektiği, bu durumda da özel okul ücretinin en fazla 11 bin TL olabileceği belirtildi. Fakat bunun için veli ile okul arasında yazılı bir sözleşme olması şart. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan'ın verdiği bilgiye göre, 'Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 53. maddesine göre okullar ilkokul 1, ortaokul 1, lise hazırlık veya hazırlık sınıfı yoksa lise 1'inci sınıfların ücretlerini belirlemekte serbest. Bakanlığın yaptığı uyarı okulların ara sınıflarında eğitim alacak öğrenciler için geçerli.

" YÜZDE 100 ÜCRETSİZ ÖĞRENCİ ALINABİLECEK"

Öte yandan Cem Gülan'ın dikkat çektiği bir diğer nokta ise özel okullarda ücretsiz okutulan öğrencilerle ilgili yapılan değişiklik. Ücretsiz öğrenci okutma oranının geçen yıllarda yüzde 25, 50, 75 ve 100 olmak üzere çeşitli oranlarda kurum tarafından belirlenebildiğini anlatan Gülan, bu yıl okulların sadece yüzde 100 ücretsiz öğrenci alabileceğini söyledi. Bu durumda ücretsiz okutulan bazı öğrencilerin bu hakkını kaybetme tehlikesi olduğuna da dikkat çekti. Ancak öğrenimi süresince burslu olarak eğitim alan öğrenciler başarısı devam ettiği sürece bu haktan yararlanacak. Herhangi bir şekilde kurumdan ayrılan burslu öğrencilerden öğrenim gördüğü süre için ücret talep edilmeyecek.

MAYIS AYI SONUNA KADAR FİYAT AÇIKLAMAYAN OKULLAR ESKİ FİYATTAN KAYIT ALACAK!

Çocuğu okulla tanışacak velilerin arayışı sürerken, kurumlar da yeni kayıt ücretlerini açıklamaya başladı. Mayıs ayı sonuna kadar açıklamayanlar ise bir önceki yıl uyguladığı miktar üzerinden kayıt yapmak zorunda kalacak. Önümüzdeki yıl çocuğu anaokuluna gidecek velilerin ise en az 8 bin TL'yi gözden çıkarması gerekiyor. Liselerde ise bu rakam 30 bin TL'yi aşıyor. İlkokul ve ortaokullarda da ücretler 10 bin ile 38 bin TL arasında değişiyor. Bunların bazılarına yemek, eğitsel etkinlikler ile KDV oranları dahil olurkan bazılarında değil. Yemek ücretleri için de en az 3 bin TL bütçe ayırmak şart.