Özerk Rojava ilan edilecek

Özerk Rojava ilan edilecek
Güncelleme:

Suriyeli Kürt liderlerin Irak’ın Dohuk kentinde yaptığı görüşmelerde Rojava’da özerk bölge kurma kararı aldıkları iddia edildi.

Barzani, Rojava’daki Kürtlerin arasındaki sorunların çözülmesi ve birlik sağlanması için 2011’deErbil’de düzenlenen ve “Erbil mutabakatı” olarak adlandırılan anlaşmanın bozulmasının ardından Rojavalı Kürtleri bu kez Dohuk’ta bir araya geldi.

İngiliz gazetesi Times’ın haberine göre, görüşmelerde Suriyeli Kürtler, Cizire, Efrin ve Kobani kantonlarının “Rojava” adı altında yarı-özerk bir Kürt bölgesi olarak ilan edilmesini talep ediyor.

Suriyeli Kürtlerin ana temsilcisi PYD (Demokratik Birlik Partisi), resmi varlığın açıklanmasının ardından bölgesel bir parlamento kurulması ve savunma birlikleri oluşturulması için seçimlere gidileceğini söyledi. Suriyeli Kürt liderler, özerkliğin ilan edilmesinin aslında gerçekte olanın resmi bir dille duyurulması olduğunu savunuyor. Suriye’de iç savaşın başladığı 2011’den sonra, ülkenin kuzeyinde Kürtlerin yoğun yaşadığı Rojava bölgesinde Kobani, Efrin ve Cezire adlı üç kanton oluşturulmuştu. Irak Kürdistan Parlamentosu geçen hafta Rojava’da PYD’nin kurduğu kantonları tanıma kararı almıştı. Ancak Kuzey Irak’taki Mesud Barzani liderliğindeki yönetim halen Rojava’yı tanımış değil.

332-untitled-6.jpg