Özkasap: Kuru üzümdeki fiyat sıkıntısı kalitesiz olmasından kaynaklandı

Özkasap: Kuru üzümdeki fiyat sıkıntısı kalitesiz olmasından kaynaklandı

Manisa Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Sadık Özkasap, kuru üzümde yaşanan düşük fiyat sıkıntısının, bu seneki üzümlerin kalitesiz olmasından kaynaklandığını söyledi. Dünyanın en kaliteli üzümünün yetiştirildiği Manisa’da, Türkiye’deki...

Manisa Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Sadık Özkasap, kuru üzümde yaşanan düşük fiyat sıkıntısının, bu seneki üzümlerin kalitesiz olmasından kaynaklandığını söyledi.

Dünyanın en kaliteli üzümünün yetiştirildiği Manisa’da, Türkiye’deki çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90’ı üretiliyor. Bu yıl yaşanan kalite sıkıntısı ve rekolte fazlalılığı üzüm fiyatlarına da yansıyınca üreticiler sıkıntılı günler geçirmeye başladı. 2014 yılı mahsulünün kalitesinde ciddi bir sıkıntı olduğunu dile getiren Özkasap, “Bu seneki üzüm bağlarımızda pornozla birlikte üzümlerin bir de sergi zamanı yağışlardan dolayı kalitede ciddi bir sıkıntı var. Bugün İzmir Borsası'na baktığımızda üzüm fiyatları 9, 9.5 ve 10 numara üzümler 3,40 lira civarında bir fiyat var. Bir taraftan da bölgemizde 7 numara 8 numara üzümler var. Bunların fiyatları da aşağı yukarı 2,50 ile 2,70 lira arasında gidiyor. Üzümün kalitesinden dolayı da fiyatlarında bir düşüş yaşanıyor. Yani 3,40 liraya da üzüm var, 2,60 liraya da üzüm var.” diye konuştu.

‘REKOLTE ÇALIŞMASI YAPMAYACAĞIZ’

Daha önceleri yaptıkları rekolte çalışmalarını bundan sonra MTB olarak yapmayacaklarını belirten Özkasap, “Bundan sonra bir rekolte çalışmasına girmeyeceğiz. Rekolte çalışmaları, zaten adı üstünde tahmini rekolte çalışmasıdır. Şu an bakmış olduğumuz zaman üzümde bir bolluk oldu ve üretici ısrarla üzümünü emanete de vermek istemiyor. Tüccarımızın, ihracatçımızın, sanayicimizin birbirine olan güveniyle gerçekleşen bir işin ticaretini yapıyoruz. Bu da gayet normaldir. Ticaretimizin güvene dayalı bir ticaret olması takdire şâyandır. Bu sene Salihli ve Alaşehir bölgelerinin üzüm kalitesi, bizim Manisa bölgesine göre daha düşük. Yaş üzümde istenen bir ihracat da yaşamadık. Şu anda üzüm bağlarında hala üzümler mevcut. Üreticimiz soruyor, ‘Bu üzümler ne olacak?’ diye. Üzümün artık sergilik zamanı bitti. Hava şartları artık kış. Bunu değerlendirmelerine imkan ve ihtimal yok. Yine yaş olarak ihracatımızın da yapılması lazım. Devletimizin bu konuda desteği olacaktır. Vekillerimizle bu konuyu çok sık görüşüyoruz, irdeliyoruz. Bundan sonraki yıllar nasıl stok müessesesi kurabiliriz, onları konuşuyoruz. Üzümde ne gibi desteklemeler olabilir, onu konuşuyoruz. Bizim üzümümüzün yüzde 83’ü ihracata gidiyor. Yurtiçi piyasasına baktığımız zaman 20-25 bin ton civarında üzüm gidiyor.” dedi.

‘İÇ PİYASADA ÜZÜM TÜKETMİYORUZ’

İç piyasada yeterince üzüm yenmediğine dikkat çeken Özkasap, “Nüfus başına baktığımızda üzüm tüketimimiz 250-300 g. arasında. Bu rakam da çok düşük. Bunu iç piyasada biraz daha satmamız lazım. Bugün Avrupa’ya baktığımız zaman İngiltere 1,5 ile 1 kilo 750 gr. arasında kişi başına üzüm tüketiyor. Biz iç piyasada üzümü de yemiyoruz. Üretici de iç piyasada üzüm yemiyor. Bu üzümün iç piyasada biraz daha satılması için reklam ve çalışma yapmamız gerekiyor. Önümüzdeki sene hasat şenliklerini biraz daha kapsamlı yapacağız, üzümümüzün daha fazla tanıtılması için. İhracatçılarımız pazar dolaşıyor. Geçtiğimiz hafta Fransa’da fuardaydılar, geçtiğimiz yıl Almanya’da fuardaydılar. Yurtdışındaki fuarlarda ihracatçımız üzümü pazarlamanın mücadelesini veriyor. Üzüm sadece bizde değil, İran ve Amerika’da da var. Dünyaya bunlar da üzüm satıyor. Mesela geçtiğimiz yıllarda fiyatlar 5,30- 5,40 lira seviyelerine çıkınca yurtdışındaki alıcıya Türk üzümü pahalı geldi, kendilerine yeni bir pazar aradılar ve bu üzümü buldular. Bizim üzümümüzün kalitesi çok daha fazla. Üzümümüzün enerjisi, şekerlenmeme özelliği, raf ömrü çok çok daha fazla. Biz zaten yurtdışına geçtiğimiz yıllarda her zaman dünya fiyatlarının üzerinde satıyoruz. Bu sene kalite farkından dolayı da bir sıkıntı yaşıyoruz. Üzümdeki fiyatların düşük olmasının bir sebebi de üzümdeki kalite farkı.” şeklinde konuştu. Geçen sene 5,40 lira fiyat verilmesinin yanlış olduğuna da değinen Özkasap, “Bu rakam yanlıştı, çünkü dünyanın yiyebileceği bir fiyat değildi. Bu seneki 2,75 lira da yanlış bir fiyat.” dedi. CİHAN