Özür krizinden sonra ilk kez...

Özür krizinden sonra ilk kez...

Erdoğan ve Biden Beylerbeyi Sarayı'nda bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. İkili yemeğin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Gündemde ön planda olan meselelere ilaveten bazı bölgesel ve küresel konuları da değerlendirme fırsatımız oldu. Özellikle Kuzey Afrika'daki son gelişmeleri değerlendirdik. ABD ile fikir birliği içinde olduğumuzu gördüğümüzü memnuniyetle ifade etmek isterim. En önemlisi iki NATO müttefiki olarak birbirimizin savunma ve güvenliğine olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Sayın Biden'ın heyetiyle, eşiyle birlikte yaptığı bu ziyaretin sonucunun bereketli olacağına inanıyorum. Bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğin korunması için ABD ile işbirliğimizi derinleştirerek, daha da etkin kılmaya kararlıyız. Bugünkü görüşmelerimiz bu bakımdan çok çok önemlidir. En üst düzeydeki temaslarımız aynı yoğunlukta devam edecektir."

Erdoğan'ın ardından açıklama yapan Jode Biden'ın sözlerinden öne çıkanlar şu şekilde:

"Neredeyse dört saat süren bir toplantımız oldu. Suriye konusunda siyasi geçiş sürecini gerçekleştirmek üzerine konuştuk. Türkiye, Suriye'de olanlardan dolayı ağır bir insancıl yükü taşımaktadır. Türk hükümeti ve halkı 1,6 milyon mülteciye kucak açmış durumda.

Atacağımız ortak adımlardan bahsettik. Kıbrıs konusunu da ele aldım. Ben Ada'yı ziyaret eden en kıdemli ABD'li yetkili oldum. Hem bölgenin hem de Ada halkının çıkarına olacak bir çözüm vardır. Bunun için gerginliğin düşürülmesi ve müzakere masasına geri dönülmesi gerekiyor.

Sayın Cumhurbaşkanı'na misafirperverliği için, ülkem adına da dostluğunuz için teşekkür ediyorum."

1,5 SAAT SÜRECEKTİ 4 SAAT SÜRDÜ

Beylerbeyi Sarayı'nda saat 14.30'da başlayan görüşme yaklaşık 4 saat sürdü. Başbakanlık kaynaklarından ise görüşmenin yaklaşık 1,5 saat süreceği belirtilmişti. Erdoğan ve Biden görüşmenin ardından saat 18.00 sıralarında kameralar karşısına geçerek bir basın toplantısı düzenledi.

Beylerbeyi Sarayı’nda gerçekleşen yemeğe Kısıklı’daki konutundan çıkan Erdoğan saat 13.30 sıralarında geldi.

Erdoğan’ın ardından yaklaşık yarım saat sonra ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden saraya ulaştı. Biden’i Cumhurbaşkanı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın karşıladı.

Biden ve Erdoğan'ın görüşmesi 14.20'de başladı. 17.30 itibariyle heyetlerin görüşmeleri halen devam ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun da katıldığı yemeğin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in basın mensuplarına açıklama yapması bekleniyor. Yemeğe MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

ABD ‘Lİ GAZETECİLER ARAMA NOKTASINA GÖTÜRÜLDÜ

Öte yandan Amerikalı heyetle beraber araçlarla içeriye giren Amerikalı gazeteciler arama noktasından geçmedikleri gerekçesiyle uyarıldı. ABD’li gazeteciler saray girişindeki arama noktasına geri götürüldü.

TARABYA’DA YOĞUN ÖNLEMLER

Bu arada Biden’in katıldığı 6. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nin yapıldığı Grand Tarabya Oteli ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Tarabya Otelinin önünde deniz polisi botları ve Sahil Güvenlik gemisi yer alırken, kapıda da çok sayıda çevik kuvvet hazır bekletildi. Keskin nişancılar otelin çatısında konuşlandırıldı. ABD’li güvenlik görevlileri ve sivil polisler otel ve çevresinde adeta kuş uçurtmadı. Toplantının ardından Biden’in çıkışına yakın güvenlik önlemeleri arttırıldı. Biden’in aracıyla çıkışının hemen öncesinde bir polis helikopteri havadan kontrol uçuşu gerçekleştirildi. Biden’in konvoyunun çıkışı sırasında Trabya Oteli’nin önündeki yol çift yönlü olarak kesildi.