Palandöken Dağına 4 Metre Çapında Teleskop Kurulacak

Palandöken Dağına 4 Metre Çapında Teleskop Kurulacak

PALANDÖKEN Dağı'na 4 metre çapında teleskop kurulmasına ilişkin Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) proje sözleşmesi, Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen törenle imzalandı. Dünyanın uzaya açılan 3'üncü en yüksek gözlemevi yerleşkesine sahip...

PALANDÖKEN Dağı'na 4 metre çapında teleskop kurulmasına ilişkin Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) proje sözleşmesi, Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen törenle imzalandı. Dünyanın uzaya açılan 3'üncü en yüksek gözlemevi yerleşkesine sahip olacaklarına dikkati çeken Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, "24 saat gökyüzünü inceleyeceğiz" dedi.

Atatürk Üniversitesi Senato Odasında düzenlenen imza törenine Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen, Atatürk Ünivresitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, rektör yardımcıları ve ihaleyi alan Advanced Mechanıcalad Optıcal Systems (AMOS) şirketinin Direktörü Claude Jamar katıldı.

İmza töreninden önce bir konuşma yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, "Erzurum geçmişte kültür, ticaret ve eğitim merkezi olmuş bir şehir. Geçmişte Erzurum'dan uzay seyredilmiş, incelenmiş ve kitaplar yazılmış. Bu bakımdan projenin yerleşke yeri olarak Erzurum'un seçilmesi büyük bir ayrıcalık. Gözlemevi Palandöken'in 3 bin 170 metre yükseklikteki zirvesine kurulacak. Bu da Dünyanın uzaya açılan üçüncü en yüksek gözlemevi yerleşkesi demek. İnşallah ışık kirliliğine maruz kalmayacak şekilde düşünülen bir yer. Çünkü uzay araştırmalarında ışık kirliliği çok önemli. 4 metre çaplı teleskopumuz bölgenin ve Avrupanın büyük teleskoplarından biri olacak. Ayrı bir özellik olarak da gece gündüz farkından dolayı burada gece olan yarımküre kısmında başka bir yarım kürede gündüz olduğu için karşılıklı anlaşma gereği 24 saat gökyüzü incelenecek. 16.3 milyon Euro'ya ihale edilen Doğu Anadolu Gözlemevi sayesinde bilim adamları uzayın derinliklerine girebilecek ve bu alanda evrensel araştırmalarda bulanabilecek" diye konuştu.

İhaleyi alan şirketin direktörü Claude Jamar ise, AMOS'un teleskop ve uzay konusunda dünyaca tanınan firmalardan en önemlisi olduğunu bildirdi. Claude Jamar, "Dünyanın birçok yerinde teleskop kurmuş ve çalıştırmış bir şirketiz. Bu kadar büyük bir projeyi Türkiye'de yapabilmekten çok mutluyuz. Bu bölgede en büyük teleskopu yapmaktan ve kontratı almaktan gurur duyuyoruz. Umarız 4.5 yıl sonra yine burada açılış için birikte olacağız" dedi.

Palandöken Dağına gözlemevi, Kalkınma Bakanlığı ve Atatürk Üniversite'nin desteğiyle kuruluyor.

Antalya Bakırlıtepe'de halen TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde ayna çapları 60, 100 ve 150 santimetre olan üç teleskop bulunuyor.

FOTOĞRAFLI

PALANDÖKEN DAĞI'NA 4 METRE ÇAPINDA TELESKOP KURULACAK

PALANDÖKEN DAĞI'NA 4 METRE ÇAPINDA TELESKOP KURULACAK