Papa’ya kadın şövalye

Papa’ya kadın şövalye

Deniz Kılıçer, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçiliği’ne Birinci Müsteşar olarak atandı.

Papa 16. Benedikt’in Türkiye ziyareti ile ilgili tartışmalar sürerken, Ankara, Vatikan’a son derece anlamlı bir atama yaptı. İtalya tarafından ‘Şövalye’ unvanı verilen ilk Türk kadın olan Dışişleri Protokol Dairesi Başkanı Deniz Kılıçer, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçiliği’ne Birinci Müsteşar olarak atanarak, geçen hafta görevine başladı. Türkiye böylece Katolik dünyasının merkezine son 4 yıl içinde 2’nci kez kadın diplomat göndermiş oldu. Türkiye’nin ilk kadın büyükelçisi Filiz Dinçmen, Vatikan’a atanan ilk kadın büyükelçi unvanına sahip olmuştu. 2001-2004 yılları arasında görev yapan Dinçmen, merkeze döndükten sonra yaş haddi nedeniyle emekliye ayrılmıştı. Dinçmen Vatikan’daki ilk kadın büyükelçi, Kılıçer de ilk kadın müsteşar unvanına sahip oldu. Kılıçer Protokol Dairesi Başkanlığı’ndan Vatikan’a gittiği için, Papa’nın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in davetini kabul etmesi halinde protokol işlerinin hazırlanmasında önemli rol oynayacak.

LSE Master'lı
1954 yılında İzmir’de doğan Kılıçer, 1978 yılında Dışişleri Bakanlığı’na girdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Kılıçer, LSE’de (London School of Economics) ‘İngiliz İmparatorluğu’ndan İngiliz Devletler Topluluğu’na geçişte Türkiye’nin etkisi’ üzerine master yaptı. Türkiye’nin Londra, Cakarta, Lahey, Ljublijana ve Stockholm büyükelçiliklerinde değişik görevler üstlenen Kılıçer’in Türk-Osmanlı ve İzmir tarihi üzerine çalışmaları bulunuyor. Kılıçer, İngilizce’nin yanı sıra Slavca ve Malayca biliyor.

Unvan İtalya’dan
Vatikan Büyükelçiliği’nde Birinci Müsteşar olarak göreve başlayan Deniz Kılıçer, yeni görev yerine gitmeden önce İtalya Cumhurbaşkanı Ciampi tarafından şövalye unvanı ile ödüllendirildi. Kılıçer’e nişan ve brövesini İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde elçi olarak görev yapan Gianni Piccato verdi.

Hürriyet