Parası olmayanın borcu yapılandırılmayacak

Parası olmayanın borcu yapılandırılmayacak
Güncelleme:

Kredi kartı ve banka kredisi borçlarına yönelik yapılandırma düzenlemesinde parası olmayan vatandaşa kötü haber.

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı kredi kartı yapılandırması ile kart taksitlerinin uzatılmasına yönelik düzenleme Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından yayımlandı. Parası olmayanın borcu ise yapılandırılmayacak.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı kredi kartı yapılandırması ile kart taksitlerinin uzatılmasına yönelik düzenleme Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından yayımlandı. Düzenlemeye göre kredi kartında genel taksit sayısı 9 aydan 12 aya çıktı. Tüketici kredilerinde vade 36 aydan 48 aya uzadı. Konut kredisinde kredi oranı yüzde 75'ten yüzde 80'e yükseldi.

Düzenlemeyle kredi kartlarıyla birlikte tüketici kredilerine de 72 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı getirildi. Kredi yapılandırmasını yapacak bankalara ‘karşılık' ayırmada kolaylık sağlandı. Ancak düzenlemeyle tahsil imkanı sınırlı, tahsili şüpheli ve tahsili mümkün olmayan kredi kartlarıyla tüketici kredileri yapılandırma kapsamının dışında tutuldu. Bundan sonraki kart harcamalarına da 72 aylık yapılandırma yok. İşte kredi kartı ve tüketici kredilerinde yapılan yenilikler:

KARTTA TAKSİT 9 AYA ÇIKTI, YASAKLAR ARTTI

Düzenlemeyle kredi kartında harcama ve nakit çekimlerinde genel taksit sayısı 9 aydan 12 aya çıktı. Kart taksit süresi altın ve mücevherat gibi kuyumla ilgili alışverişlerde yine 4 ay olarak devam edecek.
Elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında taksit süresi 9 aydan 6 aya düşürüldü.
Havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda, sağlık ürünü alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde ve vergi ödemelerinde taksit süresi 9 ay olarak devam edecek.
Telekomünikasyon (cep telefonu ve benzeri), yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerde taksit yine olmayacak. Taksit yasağına yeni olarak alkollü içecekler, kozmetik ürünleri, ofis malzemeleri ile yurt dışında yapılan harcamalar ve doğrudan pazarlamayla ilgili harcamalar da eklendi.
Beyaz eşya ve mobilyada taksit süresi 12 olarak uygulanıyordu. Bu harcamaların taksit süresi artmadı, 12 aylık genel taksit sınırında kaldı.

KART BORCUNA 72 AY TAKSİT

BDDK düzenlemesiyle 27 Eylül 2016 tarihi itibariyle mevcut kredi kartı borçlarının 72 ay gibi uzun taksit süresiyle ödenmesinin önü açıldı. Bu tarihten sonra kredi kartından yapılan harcamalar 72 aylık yapılandırmadan yararlanamayacak. Düzenlemeye göre, kart sahiplerinin talep etmesi halinde kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri 72 aya kadar taksitlendirilebilecek.
Yeni harcamaların asgari ödemeleri ile yapılandırmaya ait taksitler her ay birlikte ödenecek.
Düzenlemede yapılandırmaya uygulanacak faiz oranına ilişkin bir limit yer almıyor. Ancak karşılıklar kararnamesinde yapılan değişiklikle bankaların taksitlendirmelerini önleyen yükler kaldırıldığı için bankalar normal tüketici faizi oranından taksitlendirme yapacaklar.
Böylece kart kullanıcıları birikmiş kart borçlarına uygulanan aylık yüzde 2.02'lik kredi kartı akdi faiz yükünden kurtulacak.

TÜKETİCİ KREDİLERİNE 72 AY YAPILANDIRMA

BDDK düzenlemesiyle kredi kartlarının yanı sıra ihtiyaç kredilerine de 72 aylık yapılandırma imkanı getirildi. Ancak bu yapılandırmadan konut ve taşıt ile diğer tüketici kredileri yararlandırılmayacak. İhtiyaç kredilerinde de kredi kartlarında olduğu gibi 27 Eylül'e kadar olan borçlar baz alınacak. Bu tarihten sonraki borçlar 72 aylık yapılandırmanın dışında tutuldu. Düzenlemeyle daha önce örneğin 36 ay vadeyle alınmış bir tüketici kredisi 72 vadeyle yeniden yapılandırılacak. Dolayısıyla taksit ödemeleri düşecek. Ancak yapılandırma için yeni kredi kullanıldığında ya da doğrudan yeni tüketici kredisi çekildiğinde vade 48 ayı aşamayacak.

ÖDEME GÜCÜ OLMAYANA YAPILANDIRMA YOK

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisine uygulanan 72 aylık yeniden yapılandırma imkanından sadece taksit ödemelerini aksatmadan ödemeye devam eden ihtiyaç kredisi borçluları, kredi kartının anapara ödemesini düzenli yapan tüketiciler, borcu kısa vadeyle yeniden yapılandırılmış kart ve ihtiyaç kredisi borçluları ile kredileri yakın izlemeye alınmış ancak ödemelerinde sıkıntı yaratmayan borçlular yararlanabilecek. Buna karşılık, tahsil imkanı sınırlı hale gelmiş krediler, tahsili şüpheli durumu düşmüş krediler ve tahsilinin mümkün olmadığına kanaat getirilen krediler 72 aylık yapılandırma imkanından yararlandırılmayacak. BDDK, bu tür ödeme gücü olmayan müşterilerinin borçlarını en fazla 48 ayla yapılandıran bankalardan çok yüksek oranlarda karşılık isteyerek yapılandırmayı engelleyecek.

KONUTA YÜZDE 80, TÜKETİCİYE 48 AY

Düzenlemeyle bugüne konutun satış değerinin yüzde 75'iyle sınırlandırılan konut kredisi üst limiti 5 puanlık artışla yüzde 80'e yükseltildi. Buna göre örneğin 200 bin liralık bir konut için daha 150 bin liralık banka kredisi kullanılabilirken bundan böyle 160 bin liralık kredi çekilebilecek. Tüketicilerin artık böyle bir konutu almak için 50 bin lira yerine 40 bin lira birikimlerinin olması yeterli olacak. Aynı şekilde bugüne kadar 36 ay yani 3 yıl vade uygulanan tüketici kredilerinde de vadenin üst sınırı 1 yıl artırılarak 48 aya yani 4 yıla çıkarıldı.

Sözcü