Patronun böylesi ! 27 milyon dağıttı

Patronun böylesi ! 27 milyon dağıttı
Güncelleme:

Yemek Sepeti'nin CEO'su satıştan gelen 27 milyon doları çalışanlarına dağıttı.

Yemek Sepeti CEO’su satıştan gelen 27 milyon doları çalışanlara dağıtarak jest yaptı. Ancak aralarında farklı bir anlaşma yok ise ikramiyeyi alanlardan her biri 87 bin lira vergi ödeyecek

Yemek Sepeti’ni Delivery Hero’ya 589 milyon dolara (1 milyar 596 milyon TL) satan CEO Nevzat Aydın, paranın 27 milyon dolarını, 144 çalışanıyla paylaştıklarını söyledi. Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, Aydın’ın ifadesi güzel ama vergi kanunlarına bakıldığında parayı alan çalışanları üzecek durumlar da ortaya çıkıyor.

Olumsuzluk yaratan durum Aydın’ın ifadesine göre satıştan gelen paranın çalışanlara dağıtılmış olması. Eğer 27 milyon doları alacak olan 144 çalışana para şirketin eski ortağı Nevzat Aydın tarafından değil de şirketin yeni ortakları tarafından verilseydi o zaman çalışanlar bu parayı net olarak alacaklardı. Yani şirket bu parayı ücret olarak değerlendirecek ve Gelir Vergisi stopajı yapıp vergiyi kendisi ödeyecekti.

HER BİRİ 87 BİN 650 LİRA ÖDEYECEK

Şirketlerin çalışanlara ödediği her türlü para ne ad altında olursa olsun ücret olarak değerlendirilip vergisi de öyle alınıyor. Ancak ikramiyeyi şirketin eski ortağı aldığı paradan ödediği için bu olay Veraset ve İntikal Vergisi’ne girecek ve çalışanlar aldıkları bu ikramiyenin vergisini ödemek zorunda kalacak.

 Peki çalışanların payına ne kadar vergi düşecek?

Türk Lirası karşılığı 74 milyon lira olan ikramiye çalışan başına 651 bin liraya denk geliyor. Yemek sepetinde olduğu gibi bir karşılığı olmadan yapılan ödemelerde ilk 200 bin lira için yüzde 10 sonra gelen 480 bin lira için yüzde 15 vergi ödenmesi gerekiyor. Böylece eğer Yemek Sepeti çalışanlarının her biri 651 bin lira eşit ikramiye almışsa yine her biri 87 bin 650 lira Veraset ve İntikal Vergisi ödemek zorunda.

Ancak şirketi alanlar ile Aydın arasında eğer satış parasının bir kısmının kesilip çalışanlara ödenmesi kararlaştırıldıysa o zaman konu Gelir Vergisi’nin alanına girer ve vergi ödemesini de Yemek Sepeti yapar. Ancak Aydın’ın röportajdaki söylemi böyle değil.