Pentagon'dan sürpriz Türkiye ziyareti

Pentagon'dan sürpriz Türkiye ziyareti
Güncelleme:

Ankara kulislerine göre ABD'den gelecek heyetin niyeti Türkiye'yi etkilemek..

Türkiye'nin Suriye sınırında bir 'güvenli bölge' için ABD temaslarının yoğunlaştığı bir dönemde, Pentagon'dan kritik bir ziyaretin gerçekleşeceği ortaya çıktı.

Ahu Özyurt'un Ankara’daki etkili isimlerin verdiği bilgilere dayandırdığı, Radikal'de yer alan haberine göre, Pentagon Bakanlık Müsteşarı Christine Wormouth ve beraberindeki bir heyet, Türkiye'ye gelecek. Kritik toplantının ana gündemi İncirlik, Diyarbakır hava üsleri seçenekleri üzerine kurulu olacak.

ASKERİ TOPLANTI

Bu kalabalık askeri ziyaret, TSK'nın, Suriye sınırındaki birlik komutanlarının Ankara'ya çağrıldığı haftaya denk gelince kulislerde, "ABD'li komutanlar ile Türk komutanları, bu ziyaret kapsamında askeri bir toplantı mı yapacaklar?" sorusunu gündeme getirdi.

"TÜRKİYE İLE ABD'Yİ AYNI ÇİZGİYE GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Türkiye ile ABD’nin, Suriye politikalarında "ortaklaştırma" arayışlarının arttığına işarete den bu toplantı kararı öncesinde, Türkiye kendi askerinin sınırı geçmesini tartışırken, ABD’nin kendi başına ya da belli müttefiklerle bu bölgeleri yaratabileceği artık raporlara da yansıyor. Özyurt, Suriye krizi başladığından bu yana Washington’daki düşünce kuruluşlarının pek çoğu Türkiye ile ABD’yi aynı çizgiye getirmeye ya da yaklaştırmaya çalıştığına işaret ederek, raporlar yönetimlere şimdiye dek fazla etki edemediğini vurguladı.

ABD Savunma Politikası Müsteşarı olarak atandığı Haziran 2014 tarihinden bu yana ABD'nin, Suriye ve Irak konusundaki en kilit isimlerinden biri olan Wormuth, ABD ulusal Güvenliği için savunma politikası ve entegrasyon, ulusal güvenlik hedeflerine ulaşım için planların gözetimi, strateji geliştirme, günlük askeri faaliyet planlama ve rehberlik konularından sorumlu isim olarak biliniyor.

"GÜVENLİ OTONOM BÖLGE"

Özyurt'un haberinde yer verdiği, ABD’nin dış politikasında etkisi hissedilen Michael O’Hanlon, Brookings Enstitisü'nün sitesine hazırladığı makalede “güvenli otonom bölge” seçeneğini yeniden dile getirdiği önerilerine göre;

· Sadece Türk ya da Ürdün güçlerinin desteği yetmez, ABD, İngiltere ve Arap ülkeleri de desteklemeli.
· Hava desteği ile kısıtlı kalmamalı, sahada özel kuvvetler de görev almalı.
· Korunaklı bölgelerde insani yardım sağlanmalı, okullar açılmalı, BM ve yardım kuruluşları hayatı normale dönüştürebilmeli.
· Bu bölgelerde organize olacak yerel muhalif güçler IŞİD’e karşı silahlandırılmalı ve eğitilmeli.
· Konfederal bir Suriye için bu tipte oluşturulacak “cepler” uluslararası bir barış gücü desteği ile orta vadede bir hükümetin kurulması için de ortam yaratacaktır. (Bunun bir Arap gücü olması bir senedir konuşuluyor.)
· Hedefler ve beklentiler bu gerçekçi ve olabilir noktaya çekilmeli, Esad’ı devirmek gibi amaçlardan vazgeçilmeli ama Türkiye ve Suudi Arabistan’ın da ABD’ye yaklaşması sağlanmalı.
· Bu plan bir noktada Esad’ın da kontrolünü kısıtlayacak, belli bölgeleri rejim kontrolünden “özgürleştirecektir”. Esad da bu şekilde sürgüne gitmeye zorlanabilir.

 Raporda otonom bölgeler için başlangıç noktasının Kürtlerin kontrolündeki bölge olabileceği belirtilirken belli noktalara hava savunma sistemlerinin yerleştirilmesinin de gerekeceği belirtiliyor.

İNCİRLİK İÇİN GELMİŞTİ

Bu göreve geldikten sonra ilk uluslararası ziyaretini de 7 Kasım 2014'de Türkiye'ye yapan Warmoth, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı yetkileri ile masaya oturarak, koalisyon güçlerinin Suriye'de düzenleyecekleri hava operasyonunda İncirlik'in kullanımını gündeme getirmiş ancak Ankara'dan "Suriye'ye kapsamlı bir operasyon düzenlenmediği sürece İncirlik'in kullanımı sözkonusu olamaz" yanıtını almıştı. Warmoth'un görüşmesinden hemen bir hafta sonra ise ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, yine Türkiye'nin IŞİD koalisyonuna katılması ve İncirlik'in bu operasyonlarda kullanımı talebiyle Türkiye'ye gelmişti.

GÜVENLİ BÖLGE ŞARTI

Warmoth ile bu kez yapılacak görüşmelerin gündeminde ise DEAŞ ile mücadele, PYD'nin bölgedeki pozisyonu, koalisyon güçlerinin hava operasyonlarının yarattığı demografik değişiklikler ve Türkiye'nin talep ettiği güvenli bölge konuları yer alıyor. Ankara, koalisyon güçlerinin yaptığı hava operasyonlarının, bölgede Arap - Kürt savaşı doğurabileceği kaygısını Warmoth'a iletecek. Bu durumun Türkiye'ye yönelik yeni bir göç dalgası oluşturabileceğini vurgulayacak Ankara, "Gerek mülteci dalgasını, gerekse hava operasyonlarının yarattığı demografik değişiklikleri önlemek için güvenli bölge şart" mesajını verecek. Warmoth'a ayrıca, Türkiye'nin sınır güvenliği konusunda aldığı tedbirler de anlatılacak.