Peşmerge'yi 'Bordo Bereli'ler eğitecek

Peşmerge'yi 'Bordo Bereli'ler eğitecek
Güncelleme:

Peşemerge'ye eğitim vermek için bir grup Bordo Bereli'nin Kuzey Irak'a gittiği bildirildi.

Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı Kuzey Irak’ta mücadele eden Peşmerge’nin eğitilmesi için Türkiye de askeri destek veriyor. Peşmerge’ye askeri eğitim programında, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı ‘Bordo Bereliler’ olarak da bilinen Özel Kuvvetler görev alacak.

Hürriyet'ten Sevil Erkuş'un haberine göre; Peşmerge’ye bağlı Kuzey Irak’taki kampta verilecek eğitim için yaklaşık bir aydır çalışma yürütülüyor. Bir grup ‘Bordo Bereli’nin kampa intikal ettiği belirtiliyor. Türk askerinin Peşmerge’yi eğitim programı, Irak’a resmi ziyaret gerçekleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da soruldu.

“Türk askerinin Peşmerge’yi eğitme süreci başladı mı' sorusuna Davutoğlu,” Irak’ın bir bütün olarak güvenliği Türkiye için hayatidir. Kürt bölgesi sınır olduğu için aynı ırak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin öneme sahiptir. Türkiye Kürt bölgesinin güvenliği için gereken her türlü desteği verecektir. Bu tarihi, insani ve stratejik bir konudur. Eğitim konusunu da ele aldık. Bu da dahil olmak üzere vereceğimiz destekler artarak devam edecek” dedi.

Başbakan, Türkiye’nin Peşmerge’nin Kobani’ye geçişine izini vermesinin iki taraf arasında oluşan güven ilişkisinin en çarpıcı örneği olduğunu söyledi.

Öte yandan Davutoğlu, Peşmerge’ye eğitim verilmesi planlanan Diyana Eğitim Merkezi ve Zaho'daki Berseve Kampı'nda incelemelerde bulundu.

Davutoğlu, Celil El-Hayat Camisi'nde kıldığı cuma namazının ardından helikopterle Diyana Eğitim Merkezi'ne geçti. Burada brifing alan Davutoğlu, eğitimi yerinde izledi.