Petkim'de eylem var !

Petkim'de eylem var !

Bursa'daki otomotiv işçilerinin eylemi bitirmesinin ardından bir eylem de İzmir'de başladı.

Bursa’daki otomotiv işçilerinin eyleminin sona ermesinin ardından bu kez İzmir’in Aliağa İlçesi’ndeki Petkim İşçileri isyan etti. Petrol­iş Sendikası Aliağa Şubesi Petrokimya Holding A.Ş (PETKİM)’de sürdürdüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşma sağlanamaması üzerine tıkandığını açıkladı. Bugün işçiler iki saat geç işbaşı yaparak PETKİM’de protesto eylemi başlattı.
 
İŞÇİLERDEN İŞVERENE UYARI
 
Sözcü'nün haberine göre, Petrol­iş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, “Petkim işvereniyle bugüne kadar sürdürdüğümüz toplu iş sözleşme görüşmelerimizde asıl anlaşmazlık konusu olan 1997 yılından 2006 yılına kadar uygulandığı halde işveren tarafından 2006 yılında bozulan ücret sisteminde kapatılmasını istediğimiz farktır. 2011 sözleşmemizde getirdiğimiz noktayı bundan sonraki süreçte kapatmasıdır.  Ancak yapılan son görüşmelerde bu konu, iki ayrı skalaya iki ayrı ücret olarak anlaşılmış, fakat işverenin teklif ettiği rakamlar istediğimizin çok altında kalmıştır. Pazartesi günü yapılan toplu iş sözleşme görüşmesinde; işveren ikili skala zammını geri çekmiş ve % 3.25 ile % 3.75 olarak getirdiği ücret zammını ilk altı ay için tüm çalışanlara olmak üzere % 5 olarak teklif etmiştir. Yaptığımız görüşmelerde işveren yetkilileri ‘bizim size sunacağımız son teklif budur, son noktamız budur, bundan öte gidemeyiz’ talepleri ile karşımıza gelmektedir”
 
İŞVEREN UZLAŞMAZSA EYLEMLERİMİZ SÜRECEK
 
Biz de buradan yetkililere sesleniyoruz. Bizim de son noktamız belli. Bu süreçten sonra müzakere ile değil, mücadeleci anlayışımız ile bu süreci götüreceğiz. Petkim işçisi bu zamana kadarki haklarını direnerek kazanmıştır, dilenerek değil. Bugün burada yaptığımız iki saatlik iş bırakma sadece bir uyarıdır. İşveren bizimle masaya oturmaz, uzlaşmaya yanaşmaz ise eylemlerimiz sürecektir” dedi.
 
PETKİM'DEN AÇIKLAMA GELDİ
 
Petkim tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin de bu yaklaşım içerisinde gerçekleştiğini kaydeden Korkut, şu bilgileri verdi: “Şirketimiz ve Petrol-İş Sendikası arasında 01.01.2015-31.12.2016 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri bugüne kadar karşılıklı saygı, anlayış ve uyum içerisinde geçmiş, ücret artışı dışındaki konular görüşülerek kabul edilmiştir. Ancak, işveren tarafı olarak çok istememize rağmen ücretle ilgili konularda yasal süre içerisinde sendikamız ile anlaşmaya varılamamış, arabuluculuk sürecinde de anlaşma sağlanmaması sebebiyle Yüksek Hakem Kurulu aşamasına gelinmiş olup süreç yasal çerçevede ilerlemektedir. Sendikamız ile şirketimiz arasında yürütülen TİS görüşmelerinin 10’uncu toplantısı 26.05.2015 tarihinde yapılmıştır. Burada, şirketimizin tüm imkanları zorlanarak çalışanlarımızın memnun olacağı bir ücret zammı verilmesi göz önünde bulunduruldu ve birinci yıl ilk altı ay için % 5, ikinci, üçüncü ve  dördüncü altı aylar için de artan rakamın üzerine, gerçekleşen enflasyon  oranında ücret zammı, yan haklarda ise enflasyon oranında artış teklif edilmiştir. Ücret zammına ilişkin bu teklif, şirketimizin içinde bulunduğu şartlar itibariyle nihai teklifimiz olup, Toplu İş Sözleşmesinin karşılıklı anlayış içinde tamamlanmasını arzu etmekteyiz.”