Petrol çakıldı, Amerikalı bayram etti !

Petrol çakıldı, Amerikalı bayram etti !
Güncelleme:

Petrol fiyatlarının yüzde 70 oranında düşmesi ABD'ye yaradı. Türkiye'de vergi nedeniyle benzin fiyatında ucuzluk söz konusu değil..

Haziran 2014 ve Aralık 2015 arasında Türkiye’de benzin fiyatları yüzde 16, dünyada petrolün varil fiyatı yüzde 70 düştü. Amerika’da aynı dönemde benzin yüzde 44 ucuzlarken Avrupa ülkeleri de Türkiye benzeri vergi yükleri nedeniyle benzin fiyatlarındaki ucuzlamayı çok hissedemedi. Söz konusu dönemde Türk Lirası dolar karşısında yüzde 9.7 değer kaybetti.

Haziran 2014’ten bu yana dünyada petrol fiyatları deyim yerindeyse serbest düşüşte. 2015 yılının aralık ayıyla Haziran 2014 arasındaki dönemde Türkiye’de benzinin fiyatı yüzde 16 düşerken Belçika’da yüzde 23, İspanya’da yüzde 22 ve İngiltere’de yüzde 20 düştü.

ABD’li sürücüler ise bayram ediyor. Ülkede söz konusu zaman periyodunda benzinin fiyatı yüzde 44 azaldı. 2015 yılında ABD’li sürücüler bir önceki yıla göre ortalama 300 kilometre daha fazla yol yaptı. Ülkede otomobil satışları 17.5 milyon adet ile tarihi rekorunu kırdı.

Avrupa’da ise Almanya dışında otomobil talebine olan talebin artamadığı gözlendi. Euromonitor analisti Neil King yaptığı açıklamada, “Avrupa’da ekonomi hafif de olsa toparlanıyor, bu satışlara da yansıyor” dedi.

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Niyazi İlter geçen günlerde yaptığı bir açıklamada ham petrol fiyatındaki dalgalanmanın pompa fiyatlarına doğrudan bir etki yapmamasıyla ilgili, "Ham petrolün varil fiyatı 2 Haziran 2014-20 Ocak 2016 arasında ortalama yüzde 74 düşmüş. Aynı dönemde uluslararası piyasada benzin fiyatı yüzde 60 düşerken Türkiye’deki yansıması yüzde 16 olmuş, bunda dövizin ve sabit verginin etkisi var.

Bunun yanısıra, ham petrolün pompada akaryakıttaki payının yüzde 25-30 ile sınırlı olması da fiyat oluşumunda etklili. Ayrıca, ham petrol ile benzin veya dizeli birbiriyle doğrudan ilişkilendiremeyiz. Ham petrolü alıp rafinasyon işleminden geçiriyorsunuz, sonra her ürün arz talep dengesine göre başka bir piyasaya giriyor. Dolayısıyla orada bir işlem ve endüstriyel süreçten geçiyor, bunun da bir maliyeti var" açıklamasında bulunmuştu.

İşte ABD ve Avrupa’da benzin fiyatlarının macerası

56bc536b18c7736a28fdea84-copy.jpg