Petrolde anlaşma olacak mı ?

Petrolde anlaşma olacak mı ?
Güncelleme:

Varil fiyatı 50 doları aşamayan petrolün kaderini belirleyecek OPEC toplantısı bugün...

Piyasalar, bugün Cezayir'de başlayacak ve üç gün sürecek Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) zirvesinde alınacak kararları merakla bekliyor. OPEC ülkeleri bu kez anlaşmaya yakın gözüküyor. Özellikle İran ve Suudi Arabistan arasında ortak karar alınabileceği belirtiliyor. Çünkü petrol ihraç eden tüm ülkeler 45-50 dolarlık varil fiyatının artık katlanılacak boyutları aştığını belirtiyor. Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre hatta Suudiler geçtiğimiz hafta petrol üretimi görüşmeleri öncesinde önemli bir açıklama yaparak İran'ın bu yıl üretimini sınırlamayı kabul etmesi durumunda kendi petrol üretim seviyesini düşürme teklifinde bulundu.

1 MİLYON VARİL AZALTILSIN

Ancak yapılan bu olumlu açıklamalara rağmen tekrar anlaşmazlık çıkacağını düşünenler de azımsanmayacak sayıda. Ham petrol fiyatları 2014 yılındaki 100 doların üzerindeki zirve değerinden ocak ayında 30 dolara kadar inerek 13 yılın en düşük değerini yaşamıştı. Şu anda ise 45 dolar civarında seyrediyor. Bu fiyatla birçok ülke özellikle kamu maliyesi açısından çok zor durumda kalınca fiyatı yükseltmek için Cezayir'deki toplantı daha da anlamlı hale geldi. Örneğin toplantının düzenleneceği Cezayir dün bazı kamu kurumlarında özelleştirme yapmayı planladığını açıkladı. Cezayirli yetkililer 50-60 dolar arasındaki bir tutarın kendileri için rahatlatıcı olacağını belirtiyor. Cezayir ayrıca OPEC'in üretimi günlü olarak 1 milyon varil düşürmesi gerektiğini de dile getiriyor.

RUSYA DA KATILACAK

OPEC toplantısına bu kez Rusya da katılacak. OPEC ülkeleri iki yıldır sürdürdüğü politikalarla pazar payını ABD ve Rusya'ya kaptırmamaya çalışıyor. Bazı üyeler ise bir konsensüs çıkacağı konusunda karamsar. Çünkü İran geçtiğimiz ay günlük üretimini 3.6 milyon varile kadar yükseltti. Bu hamle ile İran, ambargo öncesi üretim miktarı olan 4 milyon varile biraz daha yaklaşmış oldu.

Sabah