''PKK, Sincar'ı terk etmeli''

''PKK, Sincar'ı terk etmeli''

IKBY Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, terör örgütü PKK'nın Sincar'dan çekilmesini istedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, terör örgütü PKK'nın Sincar'daki varlığından rahatsız olduklarını belirterek, "PKK, Sincar'ı terk etmeli." dedi.

IKBY Güvenlik Ajansı Müsteşarı Barzani, başkent Washington'da Wilson Center adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen "DEAŞ Sonrası Irak'ta Güvenlik ve Yönetişim" paneline konuşmacı olarak katıldı.

Terör örgütü PKK'nın Sincar bölgesindeki varlığına değinen Barzani, PKK'nın oradaki varlığının durumu daha karmaşık hale getirdiğine işaret ederek, "PKK, Sincar'ı terk etmeli ve kendi bölgesine dönmelidir." ifadesini kullandı.

Sincar'ın geleceğiyle ilgili kararın tamamen Sincar halkı tarafından verilmesi gerektiğine dikkati çeken Barzani, bölgenin bağımsız bir eyalet olmasının daha uygun olacağına inandıklarını söyledi.

Maliki yönetimini suçladı

Öte yandan Barzani, terör örgütü DEAŞ'ın bölgedeki etkinliğinde önceki Irak yönetimlerini suçlayarak, Nuri el Maliki'nin Şii çoğunluklu kurduğu yönetimin ülkedeki "sosyal düzenin bozulmasına" neden olduğunu iddia etti.

Erbil yönetiminin "bağımsızlık hazırlıkları" yapmasına ilişkin değerlendirmesinde ise Barzani, bunun bir "oldu bittiye getirilemeyeceğini" vurguladı ve Bağdat yönetimi ile müzakere ve temas halinde olduklarını dile getirdi.

"Diğer milletler gibi biz de kendi kaderimizi belirleme hakkına sahip olmak istiyoruz ancak bu konuda realist davranıyoruz. Oturup sınır çizmiyoruz, onlarla (Bağdat) konuşuyoruz." diyen Barzani, referandumla ilgili detaylara ilişkin bilgi vermedi.

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askeri varlığı

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askeri varlığına ilişkin Barzani, yıllar önce PKK'nın sebep olduğu çatışmaların Irak topraklarına taşması ile Türk askerlerinin bölgeye geldiğini anlattı.

Barzani, DEAŞ'la mücadele kapsamında Irak hükümetinin izni ile Türkiye'nin Kuzey Irak'taki adımları attığını ve Peşmerge ile Musul civarındaki gönüllülerin eğitimini üstlendiğini vurguladı.

Bu kapsamda biri Süleymaniye, diğeri de Soran'daki üslerin zaman içinde boşaltıldığını kaydeden Barzani, Başika Üssü'nün ise "DEAŞ'a karşı mücadele kapsamında eğitim verme" görevini üstlendiğini ifade etti. Barzani, konuyla ilgili anlaşmazlığın Bağdat ile Ankara arasında barışçıl bir şekilde çözülmesini umduğunu söyledi.

Musul operasyonuna da değinen Barzani, DEAŞ temizlense bile kentte 2014 Haziran öncesi koşullara dönmenin kolay olmadığının altını çizdi. Kentte DEAŞ hakimiyeti sebebiyle ciddi yaralar açıldığını ve güven ortamının zedelendiğini vurgulayan Barzani, toplumsal kesimler arasındaki güven ilişkisinin yeniden kurulmasının zaman alacağını belirtti.

AA