Polis bu soygunu çözemedi

Polis bu soygunu çözemedi

Ziraat Bankası'nda 68 kiralık kasanın soyulması olayı faili meçhul dosyalar arasında yer aldı.

Ankara’nın göbeğinde Ziraat Bankası’nın 300 kiralık kasasının 68'inin soyulması olayı ‘Faili meçhul’ dosyalar arasında yerini aldı. Terör örgütü olduğu öne sürülen Ergenekon ile bağlantısı da araştırılan Ziraat Bankası Balgat Şubesi kasa dairesi soygunu, yaklaşık bir yıllık sürede çözülemeyince dosya kapandı.

4 POLİS ŞUBESİ ÇÖZEMEDİ

Olayın ortaya çıkmasının ardından İstihbarat, Terörle Mücadele, Organize ve Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen ortak soruşturmada en ufak bir ipucu bulunamadı. Mahkeme kararı ile bölgedeki tüm baz istasyonlardaki cep telefonları sinyallerinin takibe alınması da polisi bir sonuca götüremedi. Soyguncuların yaklaşık 60 metre uzunluğundaki tünelden girdiği kasa dairesinde halen görevde olan subaylar ile Ergenekon tutuklusu bazı emekli subayların farklı isimler adına kiraladığı kasalar olabileceği değerlendiriliyor. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı, aradan geçen zaman sürecince her hangi bir ipucu bulunamayan dosya için iddianame hazırlanamayınca dosya kapatıldı.

ANKARA’DA KUSURSUZ SOYGUN

‘Kusursuz soygun’ olarak kriminal literatürüne giren olay, 7 Temmuz 2008 Pazartesi günü banka çalışanlarının sabah kasa dairesini açması üzerine ortaya çıktı. Yapılan incelemede Cuma gecesi tünelden kasa dairesine giren soyguncuların, iki gün boyunca içerdeki 300 özel kasadan 68’ini açarak içindekileri aldıkları belirlendi. Cuma gecesinden Pazartesi sabahına kadar uzun zamanları olmasına rağmen soyguncuların 300 kasadan sadece 68’ini açması da soruşturmayı yürütenler tarafından şüpheli bulundu.

EN AZ DÖRT KİŞİ KAZDI

Soygunculara ulaşmak için tünel üzerine yoğunlaşan polis, yaklaşık 60 metre uzunluğunda ve 50 cm eninde kazılan hattın bir ucunun kanalizasyon şebekesine çıktığını belirledi. Son derece profesyonelce kazıldığı belirlenen tünelde oksijen tüpleri ve yer altında da çalışma özelliğine sahip pusulalar kullanıldığı tespit edildi. Olay yerinde inceleme yapan madenci ve kanalizasyonculardan oluşan bilirkişi ekibi, tüneli en az 4 kişinin 2 ayda kazabileceği yorumunu yaptı.

KASALARDAKİ ERGENEKON MUAAMMASI

Esrarengiz kasa soygunu ile yakından ilgilenen Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcıları geçen Mart ayında MASAK ve BDDK’ya gönderdiği yazıyla 143 kişinin bankalarda özel kasası olup olmadığını sordu.

Savcılar, Ziraat Bankası Balgat Şubesi’nde gerçekleşen soygunda açılan kasaların yanı sıra diğer 300 özel kasa ve sahipleri hakkında da banka yönetiminden bilgi istedi.

Kasa sahiplerinden bir kısmının halen yurtdışında görev yapan askeri personel ile emekli subay olduğunu belirlendi.

Soyguncular tarafından açılan kasalardan 8’ine ise aradan geçen zamana karşın kimsenin sahip çıkmaması şüpheli bulundu. Banka yönetimine bildirilen kimlik ve adres bilgilerinin ise polis tarafından teyit edilemediği öğrenildi.

Soygundan mağdur olan müşterilerin beyan ettiği zararın maddi tutarının ise yaklaşık 200 bin TL olduğu belirtiliyor.

Yapılan işin büyüklüğü ve profesyonelliğine göre beyan edilen tutarın orantısız olması nedeniyle soygunun asıl amacının para olmadığı değerlendiriliyor.

Özel kasalardan Ergenekon savcılarının izini sürdüğü bir takım gizli belgelerin çalınmış olabileceğine dikkat çekiliyor.

İŞTE POLİSİN SIRRINI ÇÖZEMEDİĞİ O TÜNEL

Polis bu soygunu çözemedi - Resim : 1

[PAGE]  

Polis bu soygunu çözemedi - Resim : 2

[PAGE]  

Polis bu soygunu çözemedi - Resim : 3

[PAGE]  

Polis bu soygunu çözemedi - Resim : 4