Polislere silah kıyağı !

Polislere silah kıyağı !

Polislere “beylik” dışında "kişisel silahı" ile de göreve çıkmasının önü açıldı..

Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Disiplin Tüzüğü’nde yapılan yeni düzenlemeleri bir genelge ile teşkilata duyurdu. Her rütbedeki polislerin meslek kariyerini belirleyen disiplin cezalarında revizyona gidilmesi dikkat çekti.

KİŞİSEL SİLAH İMKANI

Sözcü'den Kamil Elibol'un haberine göre tüzüğün 4. maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen, “Demirbaş silahı yerine, kişisel silahıyla göreve çıkmak” suçu aynı fıkranın birinci bendinde yer alan, “Göreve sırasında veya dışında yasaklanan tutum ve davranışlarda bulunmak” fiili kapsamında değerlendirilerek metinden çıkartıldı.

KINAMA CEZASI BİTTİ

Bundan böyle polisler beylik silahları dışında kişisel silahları ile göreve çıkabilecek. Daha önce demirbaş silahları olmadan göreve çıktıkları tespit edilen polislere Disiplin Tüzüğü uyarınca “kınama” cezası veriliyordu.

PERFORMANS KRİTERİ

Değişiklikle “bir alt ceza” uygulaması için aranan kriterlere geçmiş hizmetlerinin olumlu olmasının yanında; iyi veya çok iyi derecede performans değerlendirme puanı, ödül ya da başarı belgesi alma şartı da getirildi.

MESAİ ARKADAŞLARI

Ast, üst veya aynı rütbedeki arkadaşlarını; söz, yazı yada eylemle hakaret eden veya dövme girişiminde bulunan polisler aynı davranışı diğer mesai arkadaşlarına da uygularsa 4 ay süreli kıdem durdurma cezası alacak. 6. Maddede yapılan düzenleme ile GİH (Genel İdari Hizmetler) sınıfı personeline yönelik şiddet içeren davranışlarda disiplin cezası kapsamına alınmış oldu.

MESLEKTEN İHRAÇ

Tüzüğün ek 6. Maddesine eklenen fırka ile silahla yaralama suçunun kapsamı “meslekten ihracı” kapsayacak şekilde genişletildi. Kasıtla silahla yaralama suçunu işleyen polislere 24 ay süreli durdurma cezası verilecek. Ancak, fiilin işleniş şekli, durumunun ağırlığı ya da zararın derecesi ile suçun konusunun önem ve değerine göre meslekten çıkarma cezasının da verilebilmesi gündeme gelebilecek.