Prof. Dr. Özyurt: Sınırdaki 12 İl Tehlike Altında

Prof. Dr. Özyurt: Sınırdaki 12 İl Tehlike Altında

KLİNİK Toksiloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürayten Özyurt, Suriye'de kimyasal silah kullanımı durumunda sınır bölgesindeki 12 kentin tehlike altında...

KLİNİK Toksiloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürayten Özyurt, Suriye'de kimyasal silah kullanımı durumunda sınır bölgesindeki 12 kentin tehlike altında olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özyurt, sınırda alınan önlemlerin yanı sıra tehlike altında olan kentlerde kimyasal zehirlenmelere karşı vatandaşların alması gereken önlemler konusunda eğitilmesi gerektiğini kaydetti.

Klinik Toksoloji Derneği tarafından Şanlıurfa'da; sağlık ve kamu çalışanlarına yönelik 'Kimyasal Savaşta Zehirlenmeler' konulu eğitim semineri verildi. Halk Sağlığı Müdürlüğü salonunda düzenlenen seminere; Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Recep Demirbağ, Halk Sağlığı Müdürü Osman Koyuncu, sağlık personelleri, itfaiye erleri ile kamu personelleri katıldı.

Seminerde konuşan GATA Toksoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cemal Akay, kimyasal silahların hızla yayıldığını ifade ederek, "Kimyasal silahlar 'fakirin atomu' olarak adlandırılıyor. Üretimi ve kullanması kolay olan silahlardır. Halk üzerinde de psikolojik etkisi bulunan kimyasal konusunda herkesin bilgilendirilmesi gerekiyor. Bu tür seminerler bir kültür haline getirilerek kimyasal silahlar sürekli gündemde tutulmalıdır" dedi.

Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hafize Öksüz ise seminerde 'Acil Yaklaşımlar ve Tedavileri' konusunda bilgiler verdi. Olası savaş durumu düşünülerek sınır hattındaki kentlerde önlemler alınması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Öksüz, "Sınır hattındaki illerde gerekli önlemleri almak, halk, sağlık ve kamu personelleri dahil herkesi bu konuda bilinçlendirmek gerekiyor" diye konuştu.

Klinik Toksiloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürayten Özyurt da kimyasal silah tehlikesinin Körfez savaşından bu yana Türkiye için tehlike olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Özyurt, iç karışıklığın sürdüğü Suriye'de kimyasal silah kullanılmasının gündeme gelmesiyle birlikte sınır hattındaki 12 kentin risk altında olduğunu belirterek, "Türkiye için bir tehlike söz konusu. 12 il bu tehlikenin altındadır. Ama füze saldırısı olursa Ankara'ya kadar da gidebiliyor. Her an dikkatli ve eğitimli olmak durumundayız. Burada sağlık ve kamu görevlilerine kimyasal saldırı halinde alınacak tedbirler konusunda eğitim veriyoruz" dedi.

Prof. Dr. Özyurt, kesin olmamakla birlikte olası kimyasal saldırı ihtimaline karşı özel kıyafet alımı noktasında ihaleler yapıldığını duyduklarını da sözlerine ekledi.

ÖP(HK/BT)