Protestolar kenti karıştırdı !

Protestolar kenti karıştırdı !

Mardin'de elektrik kesintileri için yapılan protestolar kenti karıştırdı.

Türkiye'nin gündemi Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinde ve AK Parti'nin yeni siyaset ajandasında... Fakat Mardin son ayların en karışık günlerini yaşıyor.Mardin'in Derik İlçesinde çiftçilerin elektrik protestosu dün de olayların 3. gününde devam etti. Dün bölgeye giden kaymakamın aracı taşlandı. Göstericiler karayolunu trafiğe kapattı. Bugün ise gözler yine Mardin'de olacak...

Mardin'in Derik İlçesinde çiftçilerin elektrik protestosu dün de devam etti. İlçe girişindeki Amed Caddesi'ni çöp bidonlarıyla kapatarak ateş yakan göstericilerin taşlı saldırısı üzerine polis gaz bombasıyla müdahale etti. Çıkan olaylar nedeniyle ilçede esnaf kepenk kapatırken ilçe merkezin de bir çok noktada olayların devam etmesi üzerine Mardin'den ilçeye çok sayıda çevik kuvvet ekibi takviye edildi. İlçede protesto gösterileri devam ederken, olaylar sırasında yaralanan 2 kişi hastanede tedaviye alındı. Bu arada Derik Yolcu Taşıma Kooperatifi Başkanı Bedri Söylemez, 3 gündür iki ilçede süren olaylar yüzünden yolcu taşımaya ara verdiklerini belirterek, "Biz 3 gündür mağdur olduk. Kızıltepe -Derik arası günde 15 minibüs kalkarken, şimdi bu yolcu taşımayı yol kapatılmasından 3 gündür yapamadık. Bu durumdan herkes mağdur olmuştur. Yetkililerin bir an önce bu soruna çözüm bulmasını talep ediyoruz" dedi.

KIZILTEPE'DE 5 YARALI

Kızıltepe'de bugün Mardin-Kızıltepe karayolunda başlayan ve ilçe merkezine sıçrayan olaylarda, 5 kişi yaralandı. Kızıltepe İlçe merkezindeki bir çok mahallede gösteriler yapılırken, güvenlik güçlerinin de müdahalesiyle ilçe merkezi savaş alanına döndü. Olaylar nedeniyle esnafın kepenk indirdiği ilçede, çeşitli banka binaları ile kaymakamlık ile resmi kurumların binaları saldırıya uğradı ve hasar gördü. Cadde ve sokaklarda çöp bidonlarıyla barikat kuran göstericilere polis, biber gazı, tazyikli su ve plastik mermilerle müdahale etti. Tarihi İpek Yolu da yakılan lastiklerle ve yola konulan taşlarla kapatılırken, buradaki olaylar sırasında da 5 kişi yaralandı. Koluna gaz bombası kapsülü isabet eden Sait Ablay, Mardin Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

CHP HEYETİ DERİK'TE

Mardin'in Kızıltepe ve Derik ilçelerinde çiftçilerin elektrik kesintileri nedeniyle çıkan olayları ve  sorunları yerinde incelemek üzere İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya'dan oluşan CHP'li heyet Mardin'in Derik İlçesine geçti. Derik İlçesinde olayların yaşandığı caddede inceleme yapan heyetten Milletvekili Aydın Ayaydın, göstericilere müdahale eden polislere, 'Kolay gelsin fazla gaz atmayın' dedi. CHP'li heyet daha sonra Derik Üç yolda eylemci grupla görüştü. Kalabalık gruba Kürtçe ve Türkçe açıklama yapan Aydın Ayaydın, sorunun çözümü için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi. Ayaydın sözlerini şöyle sürdürdü: "Derik ve Kızltepe'de 5 gündür elektrik verilemiyor. Buradaki bütün çiftçiler mağdur durumda tarlada bulunan ürünleri tamamen kurumak üzere evlerinde hiçbir elektrik yok. Bütün elektrikli aletleri bozulmuş, insanlar aydınlanmasını sağlayamıyor.

Ürünlerini rahatlıkla sulama imkanı bulamıyorlar. Ben 5 günden bugüne kadar Mardin Valisi ve kaymakamlarla sürekli temas halindeyim, Buraya milletvekili arkadaşlımızla geldik. Olayı yerinde inceledik halkımızın dertlerini, dileklerini aldık. Şirket yetkilileriyle de görüştüm. Yarın bir daha Vali, Kaymakamla ve şirket yetkilileriyle bir araya geleceğiz. Bu sorunun kökünden çözümü için İçişleri Bakanı sayın Efkan Ala ile sayın Enerji Bakanı Taner Yıldız'a  birer mektup yazdım. Konuyu TBMM gündemine getirdim, soru önergesi olarak verdim. Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri olarak burada yapmış olduğumuz incelemelerden sonra elde ettiğimiz tüm bulguları, tarafların tamamını dinleyerek bir rapor haline getireceğiz. Yarın Mardin, Kızıltepe'de veya Derik'te bir basın toplantısıyla hem halkımızı aydınlatacağız. TBMM'ye gidip Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na ve Cumhuriyet Halk Partisi grubuna raporumuzu hazırlayıp vereceğiz. Tüm kamuoyuna duyuracağız. Biz buraya sizin sorunlarınızı, yerinde görmek ve çözmek için geldik. Benim sizden ricam provokasyonlara gelmeden önemli olan sorunlarınızın çözümünü sağlamaktır. Bunu sağlamak için biz elimizden geleni yapacağız. Ben bu bölgenin insanıyım, ömrüm burada geçti. Sizin bütün sorunlarınız benim sorunlarımdır. Ben sizin sorununuz çözülünceye kadar TBMM'nde elimden gelen tüm gayreti sağlayacağım."

Aydın Ayaydın olaylar sırasında polisin kullandığı gaz fişeğini eline alarak, "Bunu da yarın Mardin Valisi ve Emniyet Müdürüne de göstereceğim. TBMM'de de bunu bütün halkımıza göstereceğim" dedi. Heyet daha sonra Mardin'in Kızıltepe ilçesine geçti.