Putin Hristiyan alemini böyle etkilemeye çalışıyor !

Putin Hristiyan alemini böyle etkilemeye çalışıyor !

Ortodoks dünyasının önemli merkezlerinden Moskova Ortodoks Kilisesi ile Katolik dünyasının ruhani lideri Papa neden bir araya geldi ?

Katolik dünyasının dini lideri ile Rus Ortodoks Kilisesi’nin dini lideri 962 yıl sonra ilk kez bir araya gelirken, bu zirvenin arkasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gizli hesapları olduğu öne sürülüyor. Ortodoks Kilisesi’nin başı olan Fener Patrikhanesi de ziyarete şüpheyle yaklaşıyor. Fener Patrikhanesi’nden kaynaklar “Hedef dini ise olumlu bir görüşme. Ancak Vatikan dikkatli olmalı. Moskova’nın emellerine koltuk değneği olmamalı” yorumunda bulundular.

 

Hürriyet'ten Yorgo Kirbaki'nin haberine göre Ruslar önceki gün Küba’da gerçekleştirilen Katolik lideri Papa Françesko ile Rus Ortodoks Kilisesi’nin başı Patrik Kiril’in buluşmasını ‘bin yıl sonra doğu ve batı kilisesi ilk kez buluştu’ diye pazarladı. Uluslararası medya da ‘Tarihi buluşma’ diye yorumladı.Ancak bu tarihi buluşmanın ardında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ince hesapları olduğu, Papa üzerinden Avrupa’yı etkilemeye çalıştığı yorumları yapılıyor. Katolik ve Rus Ortodoks Kilisesi liderleri 1054 yılından bu yana ilk kez bir araya geldiler. Ancak Ortodoks Kiliseleri üzerinde kendisini ‘eşitler arasında birinci’ yani ‘ekümenik’ sayan İstanbul’daki Fener Patriği Bartolomeos daha önce Papa ile birkaç kez görüştü. Dolayısıyla bu doğu kilisesiyle batı kilisesinin ilk buluşması anlamına gelmiyor.

BATI BASININDA ELEŞTİRİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ve Suriye’deki müdahaleleri nedeniyle Batı ile sorunlu bir dönemden geçerken Rus Kilisesi’nin başının Batı Kilisesi’nin başıyla bir araya gelmesi kuşku yarattı. Nitekim Alman Bild Gazetesi, Papa Françesko’nun Arjantinli olması dolayısıyla Avrupalı olmayan bir Papa’ya ne kadar güvenilebileceğini sorgularken “Papa’nın yanağını öpen Kirill’in arkasında Putin var” yorumunu yaptı. Kirill’in 2012 seçimlerden önce Putin’i ‘Tanrı’nın hediyesi’ olarak nitelediğini ve o zamandan bu yana Kremlin’in kuklası izleniminden kurtulmak için pek bir şey yapmadığına da işaret edildi. Pahalı saat meraklısı, lüks makam araçlarından inmeyen, hatta İsviçre’de villası bulunan Kiril’in Putin’in onayı olmadan Batı ile böyle flört edemeyeceği öne sürüldü. New York Times Gazetesi de Papa’nın Rus Patriği’ne kucak açarak Suriye’de savaş yürüten, Ukrayna’ya karışmaya devam eden Putin’e dolaylı bir destek vereceği için kendisini eleştirilere açık hale getirdiğini yazdı. Kiril’in aksine Papa, mütevazı hayat tarzıyla dikkat çekiyor.

FENER: PAPA, PUTİN’E KOLTUK DEĞNEYİ OLMASIN

İstanbul Fener Rum Patrikhanesi, Küba’da Rus Patriği Kiril’in Papa Françesko ile görüşmesini “Putin’in Ortadoğu’daki planlarına dini açıdan da destek bulma çabası” olarak görüyor. Fener kaynakları, Hürriyet’e, Doğu ile Batı kiliselerinin ayrıldığı 1054 yılından bu yana Vatikan ile Rusya Patrikhanesi liderleri arasında yapılan ilk görüşmeyi “Eğer dini nedenlerle gerçekleştirildiyse olumlu” diye değerlendirdiler.

Moskova’nın geçmişte Fener Patrik’i Bartolomeos’un, Katoliklerin lideri Papa ile her görüşmesini ‘binbir sözle eleştirdiğini’ hatırlatan kaynaklar, Küba’daki görüşmenin, Rusya’nın Suriye’yi bombaladığı bir sırada, Rus Patrikhanesi’nin Ortadoğu’daki tüm Hıristiyanların tek koruyucusu gibi ortaya çıkma çabasının bir parçası olduğunu belirttiler. “Vatikan dikkatli olmalı. Moskova’nın emellerine koltuk değneği olmamalı” diyen kaynaklar, görüşmenin Patrik Kiril açısından dini değil siyasi hedefli olduğuna inandıklarını kaydettiler. Fener ile Moskova Patrikhaneleri arasında yıllardan beri “nüfus savaşı” yaşanıyor. Moskova, Fener Patrikhanesi’nin, “eşitler arasında birinci” olduğunu kabul ediyor. Ancak, Bartholomeos’u dünyada 250 milyon Ortodoks’un lideri olarak tanımıyor.