Radyoaktif Maddeyle Suikast Sona Erecek

Radyoaktif Maddeyle Suikast Sona Erecek

BOLU'da Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde kurulan Türkiye'nin tek dünyanın ikinci Nükleer Radyasyon Dedektörleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nde (NÜRDAM) kanser tedavisinde kullanılan dozimetreler ile askeri ve sivil amaçlı radyasyon dedektörleri...

BOLU'da Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde kurulan Türkiye'nin tek dünyanın ikinci Nükleer Radyasyon Dedektörleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nde (NÜRDAM) kanser tedavisinde kullanılan dozimetreler ile askeri ve sivil amaçlı radyasyon dedektörleri üretilecek.

NÜRDAM Müdürü Prof.Dr. Ercan Yılmaz, Milli Savunma Bakanlığı'na sundukları proje ile devlet büyüklerine karşı suikast amaçlı kullanılacak radyoaktif malzemelerin tespit edilmesi için sensörler üreteceklerini, suikastlerde yemek ve suya konulan polonyumun önceden tespit edileceğini söyledi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi 2012 yılında Kalkınma Bakanlığı'ndan aldığı destekle Nükleer Radyasyon Dedektörleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin temellerini attı. İki yıl süren çalışma ardından son teknolojik cihazlarla donatılan araştırma merkezi çalışmalarına başladı. Üniversitenin Gölköy Kampusu'nde yer alan, güvenlik kartları ve özel kıyafetler giyen görevli personelin girebildiği araştırma merkezinde sivil ve askeri amaçlı dedektörlerin yanı sıra uzay taşıtları ve uçaklar için radyasyon dedektörleri üretilecek.

NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yılmaz tesisin dünyada eşi benzeri olmayan bir altyapıyla donatıldığı için kurulmasının iki yıl sürdüğünü söyledi. Prof.Dr. Yılmaz, şöyle dedi:

"Tesisimiz 2012 yılında Kalkınma Bakanlığı'na vermiş olduğumuz proje kapsamında destek aldı. İki yıl önce kurulum çalışması başlayan tesis bu yılın Haziran ayında tamamlanarak çalışmalara hızlı bir şekilde başladı. Kurulumun uzun sürmesinin nedeni de bütün alt yapısının dünyada eşi benzeri olmayan bir şekilde tamamlanmış olması. Merkezin temel amacı dünya genelinde sivil ve askeri amaçlı kullanılan çeşitli radyasyon dedektörleri ve dozimetrelerin üretilmesi ve piyasaya sunulması. Özellikle kanser tedavisinde kullanılan dozimetrelerin üretilmesi ilk hedeflerimiz arasında" dedi.

Prof.Dr. Ercan Yılmaz askeri amaçlı dedektör, uçak ve uydularda kullanılacak dedektörler de yapmayı hedeflediklerini açıklayarak, şöyle konuştu:

"Sivil amaçtan farklı olarak daha büyük askeri amaçlı dedektörleri üretmeyi planlıyoruz. Uzay taşıtlarında, uydularda, uçaklarda kullanılacak radyasyon dedektörlerinin üretilmesi de yakın hedeflerimiz arasında. Özellikle uydulara takılan elektroniğin radyasyondan etkilenmesini önlemek için öncelikle uzaya gönderilen uyduların ne kadar radyasyon aldığını tespit etmek gerekiyor. Uzaya gidecek yerli uydulara takacağımız çiplerle bunların tespiti yapıldıktan sonra bir sonraki uydulara nasıl bir kaplama yapacağımızı belirleyip TÜBİTAK'a bu malzemeleri önereceğiz."

Araştırma merkezinin dünyada bir benzeri olmadığını belirten Prof.Dr. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Merkez olarak Türkiye'de tek, dünyada ise ikinciyiz. İrlanda'da da bulunan araştırma merkezinin kuruluşu çok eski tarihlere dayandığı için kullanılan cihazlar eski. Bu nedenle biz şu an onların önüne geçmiş durumdayız. Dünyada ilk olduğumuzu rahat bir şekilde söyleyebiliriz."

SUİKASTLERE KARŞI RADYASYON SENSÖRÜ ÜRETİLECEK

Prof.Dr. Yılmaz devlet büyüklerine radyoaktif maddelerle suikast yapılmasını önleyecek cihazı yapmak için Milli Savunma Bakanlığı'na projelerini sunduklarını açıklayarak, şu bilgileri verdi:

"Milli Savunma Bakanlığı'na verdiğimiz bir proje kapsamında suikast amaçlı kullanılacak olan radyoaktif malzemelerin önceden tespit edilmesi için radyasyon sensörlerini yakın zamanda burada üretmeye başlayacağız. Araştırma merkezimizde çıkacak en önemli ürünlerden bir tanesi de polonyum gibi radyoaktif malzemeler kullanılarak yapılan suikast girişimlerini engellemek için dedektör üretmek. Burada üreteceğimiz çift kutuplu dedektör sistemleriyle devlet büyüklerine yemek sunulmadan yada su verilmeden önce polonyum gibi radyoaktif madde olup olmadığı tespit edilecek ve sonrasında yiyecekleri verilecek. Dolayısıyla bu tür maddelerle yapılacak suikast girişimi de engellenmiş olacak. Bu anlamda burada üreteceğimiz sensörler ilk olacak."

FOTOĞRAFLI