Rakka'dan kaçış... Yüzbinler göç yolunda

Rakka'dan kaçış... Yüzbinler göç yolunda
Güncelleme:

IŞİD'in kalesi Rakka'ya operasyon hazırlığı büyük bir göç dalgasına neden oldu.

ABD Hava Kuvvetleri ve terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD’nin başını çektiği güçlerin DAEŞ kontrolündeki Rakka'ya operasyon başlatacağı iddiaları bölgede büyük bir göç hareketine sebep oldu.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, bir milyondan  fazla nüfusa sahip Rakka'daki yüz binlerce kişi evlerini terk ederek, kısmen  güvenli gördükleri Halep'in kuzeyindeki Bab, Münbiç, Cerablus ve Çobanbey'e doğru  yola çıktı. Binlerce kişi de güneydeki Deyr ez-Zur bölgesine yöneldi.

Halep'in kuzeyine ulaşmaya çalışanlar, Tabka Barajı'ndaki köprü  üzerinden Fırat Nehri'nin batısına geçiyor. Halkın yanlarında eşya götürmesine  müsaade etmeyen DAEŞ'in, kuzeye yönelen kitlelerin muhaliflerin kontrolündeki  bölgeye geçmesine izin verip vermeyeceği ise henüz belirsiz.

Rakka'daki yerel kaynaklar, koalisyon güçlerinin operasyonuna karşı  DAEŞ'in kentte hazırlık yaptığını belirterek, ''Rakka'dan Halep'in Azez ilçesinin  (DAEŞ kontrolündeki) Halfetli köyüne ulaşanların sayısı 4 bine ulaştı. Sayı  artacak." ifadesini kullandı.

ABD ve PYD'nin ortak operasyonu beklenirken Rakka'nın kuzeyindeki Hişe  köyünde iki örgüt arasında yoğun çatışmalar yaşandığı, insansız hava araçlarının  kent üzerinde yoğun keşif uçuşu yaptığı belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, 4 Mayıs'ta, "bölgedeki  müttefikleri"ne daha fazla ateş gücü, ikmal ve lojistik destek sağlayarak Musul  ve Rakka’nın kuzeyinde DAEŞ’in kontrolüne son vermelerine yardımcı olacaklarını  açıklamıştı. Carter'ın bu açıklamasının ardından ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM)  Komutanı General Joseph Votel, 22 Mayıs'ta Suriye’ye sürpriz bir ziyaret  gerçekleştirmişti. ABD Başkanı Barack Obama’nın DAEŞ Karşıtı Uluslararası  Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, Twitter'da Votel'in Rakka saldırı planı  için Suriye'de olduğunu yazmış, CENTCOM'dan yapılan açıklamada da Votel'in  PYD'nin liderliğini yaptığı SDG liderleriyle çalışan ABD askeri personeliyle bir  araya geldiği belirtilmişti.

PYD'nin liderliğini yaptığı güçlerin Twitter hesabından yapılan  açıklamada, operasyonun Rakka'nın kuzeyinde DAEŞ'in denetimini sonlandırmayı  amaçladığı belirtildi.

CENTCOM'dan dün yapılan yazılı açıklamada, "Rakka’ya karşı yapılan  kara operasyonları SDG tarafından yürütülüyor ve biz daha önce yaptığımız gibi bu  operasyonlarda ortaklarımızı desteklemeye devam edeceğiz.” ifadesine yer verildi.

SDG, Ekim 2015’te PYD’ye yakınlığıyla bilinen Kürt ve Arap grupların  birleşmesiyle oluşmuştu. PYD'nin askeri kanatları YPG ve YPJ,  Suriye Arap  Koalisyonunu oluşturan Ceyş es- Suvar, Burkan el- Fırat, es- Sanadid, El Cezire  Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi, oluşumda yer almıştı. Ardından PYD'nin  başını çektiği oluşuma ABD'nin siyasi ve askeri desteği artmıştı.