''Rus işgali başladı''

''Rus işgali başladı''
Güncelleme:

Ukrayna lideri Poroşenko, Rus güçlerinin topraklarına girdiğini duyurdu.

Ukrayna lideri Poroşenko, Rus güçlerinin topraklarına girdiğini duyururken, ayrılıkçılar, 3 bine yakın Rus askerinin Kiev’e karşı yanlarında savaştığını öne sürdü.

Rusya lideri Vladimir Putin’le Ukrayna’lı mevkidaşı Petro Poroşenko’nun barış için el sıkışmasından bir gün sonra Ukrayna’daki çatışmalar şiddetlendi. Poroşenko, ayrılıkçıların, Ukrayna topraklarına giren Rus askerlerin desteğiyle karşı saldırıya geçtiğini belirterek “Rus işgali başladı” dedi.
Devlet Başkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, ülkenin güneydoğusunda Rusya sınırı yakınındaki Novoazovsk kentinde kontrolün, Rusya yanlısı ayrılıkçıların ve Rus askerlerinin eline geçtiği belirtildi. Doğudaki Amvrosiyivka ile Starobeşeve bölgelerine de Rus askerlerin girdiği kaydedildi.
 
Azak Denizi kıyısındaki Novoazovsk’ın ayrılıkçıların eline geçmesi, yakınlardaki liman kenti Mariupol’ü de tehdit ediyor. Ayrılıkçıların deniz bağlantısı sayesinde Rus tarafından daha rahat silah ve asker yardımı alabileceği vurgulanıyor.
 
‘Türkler bile var’
 

Kiev’den tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin başbakanı Aleksander Zakarçenko, ayrılıkçıların safında 3 bine yakın Rus askerin savaştığını açıkladı. Zakarçenko, askerlerin hepsinin birliklerinden izin aldıklarını ve Ukrayna’ya kendi istekleriyle geldiklerini öne sürdü.
Rusya’nın her köşesinden gönüllülerin geldiğini iddia eden Zakarçenko, “Sadece Ruslar yok. Sırplar, Fransızlar, Türkler, hatta Ukrayna’da oturma izni bulunan bir İtalyan da bizim yanımızda savaşıyor” diye konuştu.
 
‘Ruslar yönetiyor’
 

ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, Rusya’nın Lugansk ve Donetsk bölgelerinde ayrılıkçıların başlattıkları karşı saldırıları yönettiğini söyledi. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de, Ukrayna’nın doğusunda Rus askerlerinin çatışmalara girdiğini teyit etti. Rusya lideri Putin ve Poroşenko, hafta ortasında  Belarus’un başkenti Minsk’te el sıkışarak barış için atılacak adımları görüşmüştü.
 
 Yemin törenine gelmekten vazgeçti
 
Ukrayna lideri Poroşenko, ayrılıkçıların Rus güçleriyle birlikte ilerleyişe geçmesi nedeniyle, Tayyip Erdoğan’ıncumhurbaşkanlığı yemin törenine katılmak üzere Türkiye’ye yapacağı ziyareti iptal etti. Kiev’in atacağı adımları görüşmek üzere Milli Güvenlik Konseyi’ni toplayan Poroşenko’nun, Avrupa Birliği’ni ve Birleşmiş MilletlerGüvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağıracağı belirtildi.
  
Yüzlerce tank girdi
 
Associated Press ajansı tarafından görüntülenen Rus ordusuna ait yüzlerce tank ve zırhlı aracın, ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelere doğru ilerlediği belirtiliyor. Tankların bir bölümünün, ayrılıkçıların eline geçen liman kenti Novoazovsk’a girdiği söyleniyor. Kenti ablukaya alan Rus güçlerinin, kapı kapı Kiev yanlılarını aradığı öne sürülüyor.
 
 Anneleri yardım istedi
 
Ukrayna yönetimi, topraklarında yakalanan Rus askerlerini basının karşısına çıkarttı. Askerlerin aileleri, çocuklarının serbest kalması için Putin’den yardım istedi.